Bosanci zaslužni za najveću senzaciju na startu Bundeslige

Paderbornu veliki Bayern gleda u leđa

Bosanci zaslužni za najveću senzaciju na startu Bundeslige

Kada su izborili plasman u Bundesligu, prvi put u historiji svog kluba, u Paderbornu su svi vidjeli klub koji će u najelitnijem rangu njemačkog fudbala "plesati" samo jedno ljeto.

U prošloj sezoni smo dosta pisali o ekipi sa najmanjim budžetom u toj sezoni 2. Bundeslige, timu koji je na kraju sa drugog mjesta izborio direktan plasman u elitni razred njemačkog fudbala. Ne male zasluge za historijski uspjeh ovoga kluba iz Istočne Vestfalije pripadaju bosanskohercegovačkom dvojcu koji sa dosta uspjeha svoj fudbalski hljeb zarađuje u Paderbornu.

U ovom njemačkom bundesligašu već šestu godinu uspješno radi bh. trener i nekadašnji fudbaler tuzlanske Slobode Asif Šarić. Iako su se šefovi struke u Paderbornu mijenjali, asistent je svakom od njih bio upravo Šarić. Čovjek koji se rijetko eksponira, ali čiji se rad sa ekipom itekako osjeti na terenu.

Upravo pod Šarićevim nadzorom već treću sezonu trenira Mario Vrančić, prva violina Paderborna. Nakon što je svojim golom i asistencijom Paderbornu donio pobjedu nad Aalenom u posljednjem kolu Cvajte, I tako svom klubu osigurao plasman u Bundesligu, Bosanac sa njemačkim pasošem dospio je u centru pažnje njemačke fudbalske javnosti. Vrančić je prema izboru uglednog njemačkog sportskog magazina Kicker uvršten u idealni sastav protekle sezone 2. Bundeslige, a ujedno je proglašen i najboljim veznim igračem. 

Nekadašnji U-21 reprezentativac Njemačke za kojeg je interes iskazao i selektor BiH Safet Sušić, pogonska je osovina Andrea Breitenreitera i u prvoj bundesligaškoj sezoni kluba čiji stadion prima svega nešto više od 15 hiljada gledalaca.

Ipak, ako je suditi prema učinku u prva četiri kola Benteler-Arena će biti teško osvojiva tvrđava ove sezone, atim bez velikih zvijezda, i sa ubjedljivo najmanjim budžetom u Bundesligi, nakon četiri odigrana kola zaposjeo je vrh bundesligaške tabele, sa dvije pobjede i dva remija.

Iako identičan učinak imaju Mainz, Hoffenheim i Bayern, zbog bolje gol razlike svi navedeni gledaju novajliji u leđa.

Strpljivo čekali prvu domaću pobjedu

Nakon što je Mainz u prvom kolu Paderbornu u samom finišu utakmice uskratio prvu bundesligašku pobjedu, u drugom su Vrančić i Šarić nanijeli težak poraz HSV-u, timu koji nikada nije napuštao društvo najboljih njemačkih klubova. 

U 3. kolu u goste je stigao Köln. Nakon 90 minuta duela sa prošlosezonskim rivalom iz Cvajte rezultat je glasio 0:0, pa su domaći navijači za novu šansu za prvi domaći trijumf morali sačekati još sedam dana.

Hannover je "platio" za provlačenje Mainza i Kölna, a golovima Kachunge i Stoppelkampa sa preko 80 metara Paderborn je konačno upisao svoju prvu domaću pobjedu. Ovim trijumfom klub dvojice Bosanaca izbio je na sami vrh bundesligaške tabele, a ovome se ni oni najvatreniji navijači Paderborna nisu nadali.

Paderborn kao Hoffenheim?

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Posljednja velika senzacija Bundeslige bio je Hoffenheim u svojoj debitantskoj sezoni predvođen Sejadom Salihovićem i Vedadom Ibiševićem. Ipak, za razliku od kluba iza kojeg je stoji Dietmar Hopp, čovjek čije bogatstvo časopis Forbes procjenjuje na preko 500 miliona dolara, Paderborn važi za klub sa totalno drugačijim konceptom. 

Hoće li taj koncept biti dovoljan da Paderborn postane stabilan bundesligaš baš kao i TSG znat ćemo na kraju sezone, ali je svakako lijepo znati da su za najveću senzaciju na početku nove sezone Bundeslige ponovo najzaslužniji Bosanci!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.