Brazil slavio protiv Vatrenih uz dva gola Neymara
Foto: EPA.eu

Pobjeda domaćina na otvaranju SP-a

Brazil slavio protiv Vatrenih uz dva gola Neymara

U utakmici kojom je otvoreno 20. Svjetsko prvenstvo u fudbalu domaća selekcija Brazila je sa 3:1 savladala reprezentaciju Hrvatske. U jednoj odličnoj fudbalkoj predstavi Karioke su stigle do pobjede, a  ukoliko cijeli Mundijal bude prrotekao kao otvarajući susret fudbalski fanovi će zaista imati u čemu uživati.

Prvi su zaprijetili Hrvati, ali udarac Kovačića otisašao je pored brazilskog gola. Ipak, otvorena igra Kockasti isplatila se u 11. minuti utakmice. Centašut Olića na kratko je skrenuo Lelavić, a lopta je na nogu došla Marcelu koji ju je pospremio u vlastitu mrežu.

Nakon vodećeg gola ekipe Nike Kovača, brazilski fudbaleri kao da su bili u manjem šoku, ali su se brzo organizovali te krenuli odlučnije ka golu Pletikose.

U 22. minuti odličan udarac Oscara Peletikosa je odbranio sjajnom paradom, a prethodno je plavu malu minijaru na gol-aut liniji napravio Neymar nakon što je predriblao Rakkitića. Ipak, steklo se da je lopta u određenom trenutku bila van granica igrališta. 

Ono što Oscar nije zabio u 22. minuti, jeste Neymar sedam minuta kasnije. Brazilci su povukli jednu odličnu kontru udarcem sa nekih 22-23 metra realizovao je ne pretjerano jakim, ali prezicnim udarcem, napadač Barcelone.

Do kraja prvog poluvremena bilo je nekih poluprilika na obje strane, ali su mreže ostale mirovati.

Čorluka u 65. minuti nakon što je izgubio loptu je oštro startovao Čorluka i opravdano zaradio žuti karton. Četiri minute kasnije, Lovren je tek naslonio ruku na lijevo rame Freda, koji je iskusno pao, a japanski sudija je pokazao na bijelu tačku. Neymar je uz mnogo sreće pogodio "sa kreča", jer je Pletikosa gotovo imao loptu.

Niz protesta fudbalera Hrvatske i njihove klupe kod četvrtog sudije, ali pomoći nije bilo. Iako je utisak da je sudija prestrogo dosudio najstrožiju kaznu. U 77. minuti sa vrha peterca glavom je šutirao David Luiz, ali njegova lopta otišla je preko gola.

Do kraja susreta glavom je pokušao Fred, gotovo iz mrtvog ugla, ali je lopta završila u autu.

U 83. minuti utakmice, Hrvatska je zatresla mrežu, ali se oglasio japanski sudija Nishimura okarakterisavši duel Olića i Cesara kao faul nad čuvarom mreže Brazila. Tri minute ksnije Modrić je raspalio po lopti, ali se Cesar protegao i spasio svoj gol.

Na isteku 90. minute Cesar je ukrotio odličan šut Olića, a već u kontri koja je proistekla iz ovog napada Hrvatske Oscar je majstorski šutirao "špicem" kao na malog fudbala te postavio konačnih 3:1.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Iako poražena, ekipa Hrvatske je pokazala da ima kvalitet, te da će se s pravom boriti za drugo mjesto u grupi A zajedno sa selekcijama Kameruna i Meksika. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.