Bugarski Beroe je sve samo ne bezazlen tim

Protivnik Radnika u 1. pretkolu Evropske lige

Bugarski Beroe je sve samo ne bezazlen tim

Fudbaleri Radnika će u četvrtak od 19:30 sati istrčati na travnjak Beroe stadiona na kojem će odigrati utakmicu prvog pretkola Evropske lige. 

Izabranicima Slavka Petrovića gostovanje u Staroj Zagori protiv bugarskog kluba pod imenom Beroe će ujedno biti prvo evropsko u klupskoj historiji, a da se ne radi o nimalo bezazlenom protivniku potvrđuje i činjenica da je klub minulu sezonu u elitnom bugarskom prvenstvu završio na trećoj poziciji. 

Beroe, koji je osnovan 1916. godine, svoje utakmice igra na istoimenom stadionu kapaciteta 12.128 sjedećih mjesta. Dom ovog nekadašnjeg bugarskog šampiona je zvanično otvoren 4. aprila 1959. godine i ima višenamjensku svrhu, budući da se na njemu zahvaljujući ispunjenju IAAF zahtjeva održavaju i atletska takmičenja. 

Nakon izgradnje stadion Beroe je posljednji put rekonstruisan prije tri godine i od tada je pet puta bio domaćin omladinskih reprezentativnih utakmica. Opremljen je prema strogim kriterijima i pored dobrih uslova koje pruža svima koji ga posjećuju, u sklopu stadiona se nalaze fan shop i muzej kluba. 

Kada je u pitanju sama historija kluba sa stogodišnjom tradicijom, najveći uspjeh ostvaren je 1986. godine osvajanjem titule prvaka Bugarske. Nakon toga uslijedila je finansijska kriza i Beroe je "lutao" između prve i druge lige, da bi se potom u posljednjem desetljeću vratio na veliku scenu osvojivši u tom periodu dva trofeja Kupa (2010. i 2013.). 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Prema podacima specijalizovanog portala Transfermarkt.de trenutna vrijednost ovog bugarskog kluba se procjenjuje na 9,55 miliona eura, a najskuplji su srbijanski internacionalac Milisavljević i Elias (750.000 eura). 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi