Čiji su milioni jači?
Foto: EPA

Počinje Liga šampiona

Čiji su milioni jači?

Barcelona, Real Madrid ili Bayern Minhen? Proteklih sezona smo bez problema mogli ovim riječima najaviti početak Lige evropskih prvaka, a da se možda sa pravom pobune samo navijači Juventusa. Ove sezone su se vratili neki stari velikani poput Liverpoola ili Manchester Uniteda, a o ambicijama PSG-a ne treba trošiti riječi. 

Večeras počinje takmičenje za koje žive svi ljubitelji fudbala - Liga prvaka. Na samom početku imamo pravu poslasticu. TV kuće nisu imale dilema koji meč da  prenose jer je jasno da svi žele vidjeti za šta je  Barcelona spremna ove sezone. Katalonci su najveća nepoznanica od svih favorita za titulu, možemo to slobodno reći nakon odlaska Neymara, a vjerujemo da bi ih mnogi već u startu otpisali u slučaju da im Juve na Camp Nou večeras očita lekciju kao Real Madrid u Superkupu Španije.

Stara dama je  prije samo nekoliko mjeseci ponizila Barcu u četvrtfinalu Lige prvaka, a sada se čini da je omjer  snaga dvije ekipe još više na strani Juventusa, pa bi mogli gledati isti scenario.

I vrapci na grani znaju da je Barca ovog ljeta ostala bez Neymara, a da je na mjesto trenera umjesto Luisa Enriquea sjeo Ernesto Valverde. Mnogi  će reći da to i nije bila neka posebno dobra odluka. I, zaista, taj Valverde ne djeljuje kao osoba koja može Barcelonu podići na veći nivo nakon veoma loše prošle sezone.

Ipak, bez obzira na sve navedeno, ekipu kao što je Barcelona koja, ne otpisujte. Još uvijek u svojim redovima ona ima Lea Messija i uvijek je treba shvatati ozbiljno. Kada govorimo o početku Lige prvaka, svakako da Juventus i Barcelona nisu jedine dvije ekipe koje treba spomenuti.

Povratak otpisanih

Manchester United i Liverpool su se vratili u Ligu prvaka. Iako nije prošlo mnogo vremena bez njih, kada dvije takve ekipe ne igraju samo jednu sezonu najelitnijeg kontinentalnog takmičenja, onda je utisak kao da ih nije bilo nekoliko godina. Navikli smo svakog utorka i srijede gledati pored malih ekrana kadrove sa Anfielda i Old Trafforda, a sada ćemo konačno doći na svoje. Naravno, svakom ljubitelju fudbala je daleko veće uživanje gledati Ligu prvaka sa Unitedom i Liverpoolom nego bez njih, ali koliko oni mogu ove sezone?

Vjerovatno ne mnogo. To prije svega važi za, u evropskim okvirima, slabašni Liverpool. Ekipa koju sa klupe predvodi njemački stručnjak Jurgen Klopp igra toplo-hladno u Engleskoj. Pravi primjer za to su posljednje dvije sedmice - pobjeda protiv Arsenala 4:0 i poraz od Manchester Cityja 5:0. Pa dobro, i nije neka sramota primiti od Cityja pet golova i to u gostima, ali ekipa koja se nerijetko muči sa Burnleyjom ili Crystal Palaceom (uz dužno poštovanje tim klubovima), vjerovatno nema šta posebno tražiti poslije grupne faze Lige prvaka.

Redsi su posljednji put igrali Ligu prvaka u sezoni 2014/15 i tada su ispali već nakon grupne faze. Zanimljivo, bili su u grupi sa Real Madridom, Baselom i Ludogorecom, ali su završili na trećem mjestu, odmah iza Basela. Oni vjerovatno nisu mnogo jači nego prije tri godine jer Klopp, ruku na srce, nije toliko promijenio ekipu od dolaska u oktobru 2015. godine, ali ove sezone bi se vjerovato trebali izboriti za za jedno od prva dva mjesta u grupi sa Sevillom, Spartakom iz Moskve i Mariborom. 

S druge strane, Manchester United je vjerovatno u nešto boljoj poziciji. Kao prvo, grupa sa Baselom, Benficom i CSKA Moskvom za njih uopšte nije mnogo teška, a osim toga vjerovatno imaju bolji igrački kadar i boljeg trenera nego Liverpool. Oni djeluju dosta bolje na početku Premiershipa od Liverpoola, a okosnica tima su im igrači koji mogu kompletnu sezonu držati kontinuitet dobrih igara poput Matića, Lukakua ili Pogbe, a kasnije i Ibrahimovića. Dakle, njima dajemo blagu prednost kada dođe borba u play-offu i njihov realni domet je barem četvrtfinale, a kasnije se sa Mourinhom nikada ne zna.

Borba miliona

Eh, sada, ona prava priča. Neymar, Mbappe, Dembele, Morata, Cityjeva odbrana ili neko šesti? Nestvarno mnogo novca potrošili su evropski velikani ovog ljeta. Naravno, tu prije svega mislimo na PSG. Oni su za Neymara platili 222 miliona, a Mbappea su doveli ovog ljeta i narednog će ga platiti 180 miliona eura. Oni vjerovatno najbolje djeluju na početku septembra u svim ligama petice. Real se muči u Španiji, Barca je podbacila u Superkupu, Bayern se muči u Njemačkoj, a Juveu uvijek ide dobro u Italiji, tako da se to i ne broji.

Dakle, PSG je za nevjerovatan novac pojačao napad, ali City je za isto tako nevjerovatan novac pojačao odbranu. U zadnju liniju doveli su Benjamina Mendyja, Kylea Walkera i Danila, a na njih su potrošili oko 140 miliona eura. Osim toga stigli su golman Ederson za 40, Bernardo Silva za 50 i Douglas Luiz za 12 miliona eura. Ipak, čak ni sve to ne djeluje da su u krugu prva dva ili tri favorita za osvajanje titule. 

Ko su favoriti?

Iako je to veoma teško reći, posebno ove sezone, vjerovatno Real Madrid ponovo djeluje najozbiljnije, ali ekipe poput Juventusa ili PSG-a djeluju kao da imaju najveću motivaciju. Doduše, imaju je i ekipe poput Liverpoola ili Manchester Uniteda, ali teško da oni posjeduju kvalitet da odu do samog kraja. Treba ovdje spomenuti i veoma moćni Chelsea sa genijalnim Antonijem Conteom. Iako Conte nije imao prelazni rok kakav je htio, njegova ekipa ipak djeluje najozbiljnije i ove sezone u Premiershipu.

Mnogi naglas počinju govoriti da je on bolji trener od Pepa Guardiole ili Josea Mourinha, iako su pomenuta dvojica vjerovatno još uvijek najveće trenerske zvijezde u Engleskoj i šire. Ako treba možda tražiti neko iznenađenje, možemo i o tome govoriti. Dva se kluba nameću - Napoli i Monaco. Iako je gotovo nemoguće predvidjeti tim koji bi mnoge mogao iznenaditi i recimo doći do polufinala Lige prvaka, nekako su ove dvije ekipe najpodcijenjenije. Premda posjeduju sjajan igrački kadar i sjajne trenere. Oni imaju sve što je potrebno da i ove sezone napadnu titule u nacionalnim prvenstvima, a također i sve što je potrebno da naprave iznenađenje u Ligi prvaka. Doduše, vjerovatno više nikoga ne bi iznenadilo još jedno polufinale Monaca...

Ekipe koje nismo spomenuli

Tottenham, Sevilla, Dortmund, Atletico Madrid...Tottenham je u Engleskoj veoma dobra ekipa, čak i ekipa koja bi se ponovo mogla boriti za titulu. Ipak, u evropskim okvirima uvijek djeluju kao neka prosječna ekipa. Prošle sezone su se potpuno pogubili u jednoj ne tako teškoj grupi, a ove sezone su im rivali Real Madrid i Borussia Dortmund. Upravo je Dortmund jedna velika nepoznanica ove sezone. Iako su ostavili najveću zvijezdu Aubameyanga, prije bih rekao da će oni biti negativno, nego pozitivno iznenađenje u Ligi prvaka.

Sevilla djeluje solidno na početku La Lige, ali teško je vjerovati da mogu puno dalje od osmine finala Lige prvaka, uz povoljan žrijeb možda korak dalje. Kada je u pitanju druga ekipa iz Španije koju još nismo pomenuli, Atletico Madrid je uvijek tu negdje. Uvijek su barem u polufinalu (ako ne ispadnu u četvrtfinalu od Reala). Vrlo zanimljivo, njih je Real Madrid izbacivao iz Lige prvaka u protekle četiri sezone. Dakle, nijedna druga ekipa ih nije ranila u Ligi prvaka osim Reala i, nekako je utisak da bi oni ponovo mogli daleko ove sezone. Ako ne nalete ni u finalu na Real, možda bi i Simeone konačno mogao dočekati toliko željeni trofej.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Bosanci i Hercegovci u Ligi prvaka

Bih će ove sezone imati četiri predstavnika u Ligi prvaka, barem kada su igrači u pitanju. Šehić i Šimunović vjerovatno neće dalje od grupne faze jer su njihovi Qarabag i Celtic u veoma teškim grupama. S druge strane, i Džeko bi vjerovatno trebao ostati bez osmine finala, osim ako Roma ne napravi neko blago iznenađenje, pa recimo završi ispred Atletico Madrida, u grupi gdje se nalazi još i Chelsea. Dakle, najveće nade polažemo u MIralema Pjanić, jer je, kao što smo rekli, Juve uvijek jedan od favorita.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi