Ćiro: Tuđman najzaslužniji za treće mjesto na SP-u

Blažević u svom stilu

Ćiro: Tuđman najzaslužniji za treće mjesto na SP-u

E. Škorić

Mirosav Ćiro Blažević je govorio je o svojoj nogometnoj karijeri.

Ćiro je napunio 80 godina, ali i dalje je novinarima jedna od zanimljivijih osoba, pa ga stalno traže da im priča o svom životu i svojoj karijeri.

A počela je...

"Najvažniji čovjek za moju nogometnu karijeru bio je Zlatko Golac, golman Građanskog i Sarajeva, koji je u Travnik došao u sanatorij za plućne bolesnike. Bio je trener Bratstva i u meni je vidio igrača za Dinamo. Bio sam značajni igrač, dolazili su politički komesari iz Čelika i vrbovali me da odem u Zenicu, ali su me travnički studenti usmjerili prema Zagrebu. Da nije bilo tako, ostao bih zapamćen samo kao prvak Bosne u skijanju", kazao je Ćiro za Jutarnji, pa nastavio o svom trenerskom angažmanu.

"Najzaslužniji za moj dolazak u Dinamo bio je Ivo Tomić. Imao je dobre relacije s predsjednikom Vidom Ročićem i u prosincu te godine me doveo u njegov ured u općini Maksimir. Tretira se moja plaća, a ja ne znam da je Ročić, ajmo reć’, štedljiv čovjek. Kažem; 24 godine niste bili prvaci, a ja ću biti prvak. Ne tražim veliku nagradu, samo 100.000 maraka. Nisam još ni izgovorio cifru, a Ročić kaže - ne može. Ipak, nismo se razišli, u Dinamu sam mjesečno zarađivao 2500 maraka. A škrti Ročić, pokoj mu duši, imao je specijalni način premiranja igrača i trenera. Igramo u Novom Sadu, četrnaesti smo, borimo se za opstanak, a Ročić mi kaže: “Ako pobijedite, dat ću vam kozlića...” A ja, budala, ne znam što je kozlić, za mene je to gimnastička sprava i kažem: “Predsjedniče, nismo mi gimnastički, već nogometni klub...”

Franjo Tuđman ključna osoba za treće mjesto

"Franjo Tuđman je bio ključ trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu, a objasnit ću i zašto. U Splitu sam izgubio četiri boda, 3-3 sa Slovencima i 1-1 s Dancima. I glasnogovornik nogometnog saveza Darko Tironi kuca na vrata i kaže: “Morate dati ostavku!” Zašto, kažem, ostavka se podnosi kada te igrači više ne slušaju. Pustite priče, otpovrne Tironi, tako je odlučeno. Ja sam ogorčen, tjeraju me jer mi je splitska bura zabila gol, u najgorem sam psihičkom stanju, kada zvoni telefon. Tuđman, traži da odmah dođem “gore”. I spraši vatru na mene; što je, podvili ste rep i bježite? Ne, predsjedniče, tjeraju me. Tko vas tjera? Šoić, predsjedniče. U međuvremenu je Tuđman nazvao Šoića i rekao mu - padne li Ćiri vlas s glave, ideš u zatvor, misliš da ne znam za tvoje bankarske marifetluke. Odlazim do Šoića, a on me čeka na trotoaru u Frankopanskoj ulici i viče: “Najveći treneru, majku im jebem, dušmani ti rade o glavi...

O Zdravku Mamiću, u intervjuu za Jutarnji, Blažević kaže:

"Mamiću sam mladost učinio sretnom, a on meni starost nesretnom!"

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Za čime žalite? 

"Za Bokšićem, samo za njim! Da sam ga imao zdravog i u punoj snazi, bio bih i europski i svjetski prvak. Kad on prolazi, i ja se sklanjam. A znao je lopte, Bože, kakav igrač!"

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.