Čovjek kojem se danas dive oni koji su mu se jučer smijali!

Upoznajte supermoćnog vlasnika Leicestera

Čovjek kojem se danas dive oni koji su mu se jučer smijali!

Osim entuzijazma, borbenosti i sreće, za Leicesterov senzacionalni uspjeh najviše je zadužan jedan Tajlanđanin čije je ime teško za izgovoriti. On je Vichai Srivaddhanaprabha, 58-godišnji vlasnik ovog kluba i čovjek koji je prema Forbesu 'težak' 2,9 milijardi dolara, a njegovo ime i prezime danas navijači Leicestera izgovaraju 'kao iz topa' i s velikom zahvalnošću.

Obogatio se na duty free shopovima

Po istoj listi, Srivaddhanaprabha je 612. najbogatiji čovjek na svijetu, a četvrti najbogatiji Tajlanđanin koji je svoje bogatstvo stekao na duty free shopovima. Vlasnik je kompanije King Power, a njegove radnje se ne nalaze samo na aerodromima, već i u brojnim trgovačkim centrima širom svijeta. Finansijski uspon ovog milijardera počeo je 1989. godine, kada je Srivaddhanaprabha započeo svoj unosni biznis.

Vichai je Leicester City kupio u augustu 2010. godine, a u vođenju kluba pomaže mu cijeli tim ljudi na čelu sa njegovim sinom Aiyawattom, koji je potpredsjednik. Sa Leicesterom je u proteklih nešto više od pet godina prošao i ispadanje iz Premier lige, povratak u društvo najboljih i, na kraju, osvajanje historijske titule, prve u 132 godine dugoj historiji ovog simpatičnog kluba.

Prije dvije godine je najavio čudo, ali svi su mu se smijali

Od samog dolaska u Leicester, Khun Vichai kako ga zovu na Tajlandu je počeo sa ulaganjima, koja za engleske prilike nisu toliko izdašna. Prema nekim podacima, do sada je potrošio 77 miliona funti na transfere, ali je pomogao u 'brisanju' dugova koji su iznosili 103 miliona funti. Vichai je ulagao u stadion, trening kamp i promociju ovog kluba na globalnom nivou.

Zanimljivo, kada se Leicester prije dvije godine vratio u Premier ligu, Srivaddhanaprabha je izjavio da će taj klub u roku od tri godine završiti među pet najboljih timova u ligi i da će za takav podvig biti potrebna investicija od 180 miliona funti. Iako ga je tada malo ko ozbiljno shvatio, njegove najave su se obistinile već u drugoj sezoni, a Leicester je čak postao prvak Engleske, u šta prije ove sezone niko nije mogao vjerovati.

Budistički sveštenici na stadionu i besplatno pivo za navijače

Osim što se ispostavilo da dobro zna raditi svoj posao, vlasnik Leicestera ima i vrlo interesantne rituale. Naprimjer, nedavno je na King Power Stadion dovodio budističke sveštenike, koji su posvetili stadion i fudbalere i koji su, prema njegovom mišljenju, pomogli njegovom klubu da ostvari uspjeh. Također, darežljiv je i prema navijačima, obzirom da često organizuje zabave na stadionu gdje se fanovi Lisica besplatno časte pivom i krofnama.

Vlasnik Leicestera na svaku utakmicu dolazi privatnim helikopterom a zbog njega su Lisice daleko najpopularniji klub na dalekom Tajlandu. Naravno, fanovi Leicestera iz njegove domovine imaju specijalne pogodnosti i posebno mjesto u Vichaijevom srcu. Ne cijeni ih ništa manje od onih koji plaćaju ulaznice i dolaze na stadion, čak naprotiv. I svojim sunarodnjacima organizuje praćenje utakmica na javnim mjestima, besplatno pivo i hranu.

Nema prodaje!

Ambiciozni Vichai Srivaddhanaprabha je nakon osvajanja titule poručio kako je odlučan u tome da zadrži šampionsku ekipu na okupu i u sljedećoj sezoni, pa možda ono najbolje od Leicestera tek slijedi, ako uopšte i može bolje od ovoga što su sada postigli...

"Nismo tim koji želi proizvoditi igrače da bi ih uzimali drugi klubovi koji su moćniji od nas. Svi igrači žele ostati u klubu da se i dalje bore za ovaj klub. Motivisani smo da vidimo koliko ćemo moći u narednoj sezoni. Prodaja igrača nam nije u interesu, pa i nećemo nikoga prodavati", riječi su vlasnika Leicestera.

Leicester je u svojoj historiji samo tri puta izlazio na evropsku scenu, a posljednji put je u međunarodnim takmičenjima nastupio prije 16 godina. Zanimljivo, protivnik im je tada bila Crvena zvezda, koja ih je bez problema izbacila iz 1. kola Kupa UEFA ukupnim rezultatom 4:2. Naredna sezona Lisicama donosi nastup u Ligi prvaka, gdje će biti u društvu Barcelone, Real Madrida, Bayerna, PSG-a i ostalih evropskih velikana... Ne može veći izazov!

Potražite više informacija na temu Premier league:

Neko je zbog njih već 'zaokružio' kvotu 5000, dakle...

Pa, ako je vjerovati supermoćnom Tajlanđaninu komplikovanog imena i prezimena, Vardy, Mahrez, Kante, Drinkwater, Scmeichel i ostala družina će ostati na okupu i hrabro se suprotstaviti svakome ko im stane na put. Nema razloga da mu ne vjerujemo, jer nas je već ubijedio da su čuda moguća i da se isplati sanjati. Ako su Lisice mogle osvojiti Premier ligu, mogu sve.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi