Da li je Sampaoli 'zaglavio' s najgorom Argentinom ikada?
Foto: EPA

Nerješiva engima zvana Gaučosi

Da li je Sampaoli 'zaglavio' s najgorom Argentinom ikada?

Reprezentacija Argentine je bila na rubu katastrofe. Malo je nedostajalo da se desi nezamislivo - Mundijal bez Gaučosa, ali je Lionel Messi odlučio uzeti stvari u svoje ruke i sjajnim hat-trickom protiv Ekvadora "čekirati kartu" Argentinaca za Rusiju.

Messijeve bravure su odvele Argentinu na Svjetsko prvenstvo, ali se u tamošnjoj fubalskoj javnosti i dalje sumnja u kvalitet današnjeg državnog tima, koji je u 18 kvalifikacionih utakmica postigao svega 19 golova. Zaista nevjeroatno uzmu li se u obzir imena fudbalera Argentine, ali i sam pedigre reprezentacije države čije stanovništvo doslovno živi za fudbal.

Jorge Sampaoli je nastavio s politikom određivanja "zanimljivih" sastava za utakmice, a njegove Gaučose vrijedi uporediti s nekim ranijim državnim timovima Argentine i pokušati dati odgovor na pitanje: Da li je Argentina koju ćemo gledati u Rusiji najgora koju pamtimo?

SP u Koreji i Japanu 2002. godine

Selektor: Marcelo Bielsa

Domet: Grupna faza

Izdanje Argentine na Mundijalu 2002. godine ostat će zapamćeno kao jedno od najgorih u skorijoj historiji. Bielsini izabranici su jedva savldali Nigeriju rezultatom 1:0, remizirali sa Švedskom i izgubili od Engleske, što je bilo "dovoljno" da svoj nastup na ovom Mundijalu završe već u grupnoj fazi. Ispadanje Argentine u ranoj fazi takmičenja je još nevjerovatnije uzme li se u obzir da su u ekipi bili neki legendarni fudbaleri poput Diega Simeonea ili Gabriela Batistute.

SP u Njemačkoj 2006. godine

Selektor: Jose Pekerman

Domet: Četvrtina finala

Ovo je bio prvi Mundijal za Lionela Messija, koji je tada imao tek 19 godina. Ipak, Jose Pekerman je tada odabrao da, umjesto Messija, Hernanu Crespu u napadu "pomažu" Javier Saviola i Carlos Tevez, dok je sredinu "držao" Juan Riquelme. Najveća slabost ovog argentinskog tima je bila pozicija desnog beka, koju je Peckerman pokušavao pokriti sa Burdissom, Scalonijem i Fabriciom Coloccinijem. Argentina je 2006. godine završila prva u grupi, ali je u četvrtini finala eliminisana od strane domaćina, reprezentacije Njemačke.

SP u Južnoj Africi 2010. godine

Selektor: Diego Maradona

Domet: Četvrtina finala

Legendarni argentinski napadač Diego Maradona se vratio u reprezentaciju, ali ovaj put u ulozi selektora. Gaučosi su pod trenerskom palicom Maradone ponovo uspjeli stići do četvrtine finala, gdje ih je, ponovo, eliminisala Njemačka. Bivši osvajač Svjetskog prvenstva sa Argentinom je 2006. godine odlučio ostaviti po strani fudbalere poput Zanettija, Cambiassa i Fernanda Gaga, a glavnu ulogu je dodijelo ofanzivno orijentisanom kvaretu koji su činili Carlos Tevez, Angel Di Marija, Gonzalo Higuain i Lionel Messi.

SP u Brazilu 2014. godine

Selektor: Alejandro Sabella

Domet: Finale

Prije tri godine su Argentinci uspjeli doći do finala Svjetskog prvenstva, ali ih je tamo ponovo porazila sjajna Njemačka, pa su Messi i društvo ostali bez toliko željenog trofeja. Angel Di Marija, koji je tada igrao u formi života, je imao zapaženu ulogu u Sabellinoj ekipi. Messi je, također, pružao odlične partije, Demichelis i Garay su činili odbrambeni "bedem", dok je Higuain bio u prednosti, u vrhu napada, u odnosu na Aguera. 

SP u Rusiji 2018. godine

Selektor: Jorge Sampaoli

Domet: ?

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Tranutna ekipa koju je okupio Sampaoli, i koja će Argentinu predstavljati u Rusiji, je jedna velika engima. Sampaoli je napravio nekoliko poteza koji su izazvali buru negodovanja među navijačima. Higuain nije uspio naći svoje mjesto u reprezentaciji, ni Aguero nije u povlaštenom položaju, dok je još uvijek nedefinisana i uloga Paula Dybale. Svi će oni, uz Darija Benedetta i Maura Icardija, tražiti svoje mjesto u vrhu napada uz Lionela Messija. Uprkos činjenici da i ova ekipa ima veliki broj kvalitetnih fudbalera u svom sastavu, teško je predvidjeti domet Gaučosa na predstojećem Mundijalu. Dok mnogi, u Argentini, predviđaju katastrofu, drugi "smiruju strasti" i vjeruju, ponajviše, u Lionela Messija. Mogući sastav Argentina ne djeluje loše, ali stvarne mogućnosti Sampaolijevih izabranika ćemo znati tek naredne godine, kada počne Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi