Daljinski u ruke i uživajte: Veliki derbiji širom svijeta

U Turskoj, Hrvatskoj, Francuskoj...

Daljinski u ruke i uživajte: Veliki derbiji širom svijeta

E. Škorić

Bez obzira koji klub simpatišete ili koju ligu najviše pratite, ovaj vikend bi itekako trebao da vas prikuje uz TV.

Pred nama je još jedan uzbudljiv sportski vikend, a na stotine raznih mečeva ponudit će njegovo veličanstvo sport. Naravno, nogomet je i dalje u prvom planu, za većinu, a tu će itekako biti zanimljivog sadržaja.

I sasvim je normalno da ćete, ovisno na koga se kladite ili koji tim volite, pratiti susrete u Engleskoj, BiH, Njemačkoj, Italiji, ali moramo da vas napomenemo da se širom Evrope igraju sljedeći mečevi.

Marseille - PSG

Možda su trenutno PSG i Monaco najbogatiji klubovi, ali duel PSG-a i Marseillea mora da bude "nešto više od same utakmice". Dueli ovih rivala puni su naboja, a tu su nam sada okršaji majstora poput Cavanija, Neymara i Mbappea s jedne, te Payeta, Ramija, Luiza Gustava, Patricea Evre... s druge strane.

Parižani su na vrhu i njima je jako teško prirediti iznenađenje, ali ako neko u Francuskoj može, onda može ove sezone izuzetno razigrani i dobro posloženi Marseille.

Putovanje u Masreille često je najteže gostovanje za PSG, nema sumnje da će tako biti i ovaj put. Nedjelja, 21 sati. Uživajte.

Napoli - Inter

Dan ranije čeka nas žestoki okršaj Napolija i Intera. Ove sezone Napoli ima sve pobjede u Seriji A i mašinerija koju je stvorio Maurizio Sarri doslovno se poigrava s rivalima i trenutno je među najefikasnijim momčadi u Evropi.

Callejon, Mertens, Hamšik, Koulibaly... idu po novu pobjedu, rekordnu devetu u nizu u ligi, dok s druge strane dolazi Inter koji je nedavno tukao Milan s 3:2 u derbiju i vratio se nakon dugo vremena u sami vrh.

Mauro Icardi je čovjek od kojeg u Interu najviše očekuju. Kako sada stvari stoje, Napoli i Inter bi mogli biti ispred Juventusa, čijoj dominaciji se nazire kraj. U San Paolu ne znaju za poraz, ali nekadašnja ekipa Diega Maradone tek treba da pokaže pravu moć. Inter je idealan protivnik za ispitati vlastite kvalitete.

Hajduk - Dinamo

Evo nas i u susjedstvu. U Splitu u subotu od 19 sati spektakl. Poljud godinama ne zna za trofeje, ali svejedno je pun, posebno kada u goste dođe Dinamo.

Modri dominiraju godinama u HNL-u, no Rijeka je prošle godine pokazala da se i njima može stati u kraj, a Hajduk će po svaku cijenu htjeti da u velikom hrvatskom derbiju pokaže da uistinu "živi vječno".

Dvanaest godina Splićani čekaju da završe na tabeli ispred Dinama, pa je li vrijeme da se nešto promijeni? 

Feyenoord - Ajax

I Holandija ima svoje derbije, a onaj između Feyenoorda i Ajaxa se smatra jednim od najžešćih i najzanimljivih. Der Klassieker se dočekuje u vrhu, pa je to dodatni razlog da pogledajte ovaj spektkal.

Sad aih dijeli gol razlika, mogli bi Ajax i Feyenoord voditi ove sezone ludu borbu za prvo mjesto, stoga će nedjeljni susret od 14:30 sati biti od velike važnosti.

Teško je reći ko je favorit, ali ne bi trebali izostati golovi i dobra nogometna predstava, a i poneki karton .Tradicionalno ih bude.

Galatasaray - Fenerbahče

Daleko iznad svih derbija ovog vikenda igra se u Istanbulu. Turski žestoki rivali Galata i Fener po ko zna koji put. Fener želi povratak u vrh, Galata želi ostati tamo.

Galtasaray je upisao tek jedan remi u osam mečeva i čak sedam pobjeda pa ima već šest bodova prednosti u odnosu na Goztepe i Akihisar, prave senzacije u Turskoj ove sezone. Fener je tek peti s 14 bodova.

Sudija će vjerovatno i ovaj put biti u prvom planu. Ko će smirit te nabrijane igrače? Za očekivati je užasne startove, dosta grubosti, ludnicu na tribinama i kišu žutih kartona. Definitivno derbi koji se ne propušta. On se, ako već nismo kazali, igra u nedjelju od 18.30 sati.

Za ljubitelje Premijer lige BiH  tu je duel Zrinjskog i Sarajeva u subotu od 19 sati, a u Engleskoj pažnju privlači nedjeljni dueli Evertona i Arsenala od 14:30, te Tottenhama i Liverpoola od 17 sati.

Bahia i Vitoria u nedjelju od 21 sat. Za mnoge nepoznanica, ali jedan od žešćih brazilskih derbija, baš kao i onaj subotnji između Kaizer Chiefsa i Orlando Piratesa u Južnoafričkoj Republici, pa potom CSKA - Zenit, Malmo - AIK, Levski - CSKA u Sofiji... Sve nogometni spektakli, pa što drugo reći nego - daljinski u ruke i uživajte.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi