Danas počinje 30. izdanje afričkog Kupa nacija

Prvu utakmicu igraju Ekvatorijalna Gvineja - Kongo

Danas počinje 30. izdanje afričkog Kupa nacija

Danas utakmicom Ekvatorijalna Gvineja - Kongo u Bati počinje 30. izdanje afričkog Kupa nacija koje je domaćin Ekvatorijalna Gvineja. Domaćin je ove godine trebao biti Maroko prvi put nakon 1988.godine, ali je odustao od organizacije zbog straha od epidemije ebole.

Afrička fudbalska federacija (CAF) je suspendirala Maroko, a prvenstvo dodijelila Ekvatorijalnoj Gvineji. Za Ekvatorijalnu Gvineju to nije predstavljao problem s obzirom da je ova zemlja zajedno sa Gabonom
prije tri godine.

Na prvenstvu će nastupiti 16 reprezentacija koje su podijeljene u četiri grupe po četiri ekipe, a prve dvije iz svake plasirat će se u četvrtfinale. Zanimljivo, aktualni afrički prvak Nigerija neće braniti naslov jer je neočekivano ispala u grupi s Južnom Afrikom i Kongom. Neće biti niti Egipta, najuspješnije afričke reprezentacije sa sedam kontinentalnih naslova.

U krugu najvećih kandidat za afrički krunu je čak sedam reprezentacija - Obala Slonovače, Gana, Alžir, Tunis, Gvineja, Mali i Senegal. Alžir, koji je 18. reprezentacija svijeta najbolje kotira u ovom trenutku. Među favorite već se godinama ubraja i Obala Slonovače, no jedinu titulu osvojila je 1992. Nakon što je godinama Didier Drogba bio zaštiti znak, napadač Chelsea se oprostio od reprezentacije i neće nastupiti
na prvenstvu. Sada sve konce igre vuče veznjak Manchester Cityja Yaya Toure.

"Neće biti lako nadomjestiti Drogbu, no moramo okrenuti novu stranicu u našoj reprezentaciju. Imamo dovoljno kvalitetne igrače za borbu za visok plasman," kaže Toure.

Gana je četiri puta bila prvak, samo Egipat ima više titula (sedam), no na zadnja dva prvenstva je bila četvrta.

"Imamo odličnu ekipu. Uvjeren sam kako nakon lošeg nastupa na svjetskom prvenstvu možemo obradovati naše navijače," naglašava Asamoah Gyan.

Tunis je kroz kvalifikacije prošao bez poraza i nada se visokom plasmanu, baš kao i Senegal koji nikada nije bio afrički prvak, tek jednom drugi, ali ovaj put ima odličnu ekipu koju predvode napadač Newcastle Uniteda Papiss Cisse i napadač Fenerbahčea Moussa Sow.

Grupa A (Bata, Ebebiyin):
Ekvatorijalna Gvineja, Burkina Faso, Gabon, Kongo

Grupa B (Ebebiyin, Bata):
Zambija, Tunis, Zelenortska Ostrva, DR Kongo

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Grupa C (Mongomo, Malabo):
Gana, Alžir, Južna Afrika, Senegal

Grupa D (Mongomo, Malabo)
Obala Slonovače, Mali, Kamerun, Gvineja

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.