Deportivo La Coruna: Ekipa koja je zaustavila veliki Milan
Foto: EPA

Bili su na vrhuncu svoje slave

Deportivo La Coruna: Ekipa koja je zaustavila veliki Milan

E. Čaušević

Deportivo La Coruna jedan je u nizu timova kojih se rado sjećamo kao ekipe koje su nekada bile u samom vrhu evropskog fudbala, a danas se bore za opstanak u najjačem rangu liga u kojim nastupaju.

Španski klub je početkom 2000-tih godina bio na vrhuncu svoje slave, a sve je to moglo biti krunisano 2004. godine kada je Deportivo stigao do polufinala Lige prvaka, no nije uspio da pređe prepreku zvana Porto. Deportivo je godinama bio noćna mora za Real Madrid i Barcelonu, a ekipa koja je godinama bila na okupu 2004. godine je pokazala svoj kvalitet.

Deportivo je te sezone u grupnoj fazi doživio debakl od Monaca (8:3) i rijetki su vjerovali da će ovaj klub na kraju doći čak do polufinala ovog takmičenja. No, španski tim je igrao sve bolje kako je sezona odmicala i na putu do svog sna izbacili su dva italijanska velikana.

U osmini finala Deportivo je Bio bolji od Juventusa sa ukupnih 2:0 u dvije utakmice, a onda je na red došao Milan i spektakularan okršaj. Rossoneri su prvi meč dobili sa 4:1 i mnogi su vjerovali da je u ovom duelu sve riješeno. No, Deportivo nije odustajao i uspio je da u nevjerovatnoj utakmici savlada veliki Milan sa 4:0 i prođe u polufinale.

U polufinalu Lige prvaka Deportivo se sastao sa Portom kojeg je s klupe predvodio tada "nepoznati" Jose Mourinho. Dvije tvrde i teške utakmice i na kraju pobjeda Porta za plasman u finale u kojem su kasnije došli i do krova Evrope.

Utakmicom u La Coruni je prekinut najljepši san igrača i navijača ove ekipe koji su vjerovali da mogu do kraja. No, malo ko je tada očekivao da će ovaj meč značiti i početak kraja za Deportivo. Klub iz La Corune je tonuo sve dublje, a ubrzo nakon toga ispao je u niži rang.

Iako su se uspjeli vratiti u društvo najboljih u Španiji jasno je da će Deportivo teško ponovo uspjeti da se vrati u vrh evropskog fudbala gdje je nekada bio, pa makar i jednu sezonu. Ipak, tim Deportiva iz te sezone nećemo zaboraviti.

Deportivo: Jose Molina, Manuel Pablo, Enrique Romero, Nourredine Naybet, Mauro Silva, Walter Pandiani, Sergio Gonzalez, Jorge Andrade, Sanchez Viktor, Albert Luque, Juan Carlos Valeron.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Klupa: Gustavo Munua, Diego Tristan, Fran, Joan Capdevila, Djalminha, Aldo Duscher, Berenguel Hector, Sergio, Pedro Munitis.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi