Dva različita svijeta, vječni prijatelji i heroji Portugala

Život piše romane

Dva različita svijeta, vječni prijatelji i heroji Portugala

E. Čaušević

Ricardo Quaresma i Cristiano Ronaldo prije 20 godina počeli su svoje karijeru u lisabonskom Sportingu i već tada se znalo da će daleko dogurati, barem jedan od njih.

Quaresma i Ronaldo su 2002. godine dobili priliku da se predstave svijetu debijem u dresu kluba za koji su navijali od malih nogu, Sportinga. U sezoni 2002/03. ova dva igrača zajedno su postigla pet golova u svim takmičenjima, a Sporting je završio na trećem mjestu iza prvaka Porta koji je tada predvodio Jose Mourinho i gradskog rivala Benfice.

Zvijezda koja je tada mnogo jače sijala bio je Ricardo Quaresma. Momak za kojeg su svi rekli da će biti najbolji na svijetu. Drugi igrač o kojem se dosta manje pričalo bio je mršavi dječak s čudnom frizurom, Cristiano Ronaldo. Već tog ljeta su obojica bili na meti mnogih evropskih klubova i bilo je jasno da će se otisnuti u svijetu, ali na dva potpuno drugačija puta.

Quaresma je odlučio da ide u Barcelonu klub koji je tada vodio Frank Rijkaard. Holandski stručnjak je usvojio filozofiju po kojoj je Barca i danas poznata, a koja nije očito odgovarala Quaresmi. Tada 20-godišnji "umišljeni" momak želio je potpunu slobodu na terenu i veliku ulogu u ekipi jer je htio da dokaže odmah ko je i šta je. No, tako ne ide u velikim klubovima, jer niko nije uspio da bude iznad Barcelone, a mnogi su pokušali.

S druge strane, Cristiano Ronaldo je otišao u Manchester United i ponašao se totalno suprotno. Upijao je svaku riječ Sir Alexa Fergusona i strpljivo je čekao svoj trenutak slave koji je bio zaista neizbježan. I zasijao je Ronaldo u pravom svjetlu, ono što Quaresma nikada nije uspio iako je važio za dosta većeg talenta. Quaresma je tada bio u društvu s Ronaldinhom, Xavijem, Puyolom, no za njega su oni bili sitna buranija.

Nije prošlo mnogo prije nego što je Quaresma vratio u Portugal, ali ovaj put u Porto. Bio je istina standardan u reprezentaciji baš kao Ronaldo. Quaresma je bio poprilično dobar i u Portu, dok je Ronaldo već probijao svoj put do vrha. Quaresma je 2008. godine ponovo odlučio da promijeni klub i ode u Inter gdje je u prvoj sezoni proglašen za Zlatnu kantu, najgoreg igrača Serije A.

Potražite više informacija na temu La Liga:

S druge strane, Cristiano Ronaldo je 2008. godine osvojio Zlatnu loptu i postao najbolji igrač svijeta. Godinu dana kasnije prešao je u Real Madrid s kojim je osvojio sve što je mogao, dok je Quaresma lutao od Al-Ahlija, Porta, Chelseaja i Bešiktaša. Ipak, ono što su sanjali došlo je mnogo godina kasnije u julu 2016. godine.

Portugal je postao prvak Evrope, a najzaslužniji za to bili su upravo Ronaldo i Quaresma. Odlučujići gol Quaresme protiv Hrvatske u produžecima, te "selektor" Ronaldo koji je zbog povrede izašao u finalu. Titula je stigla u Portugal, a Ronaldo i Quaresma su postali heroji. Dva različita svijeta, vječni prijatelji i heroji Portugala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi