"Džeko je pokazao ko je i šta je, šteta što BiH neće na SP"
Foto: EPA

Hrvatski reprezentativac Ivan Strinić za SportSport.ba

"Džeko je pokazao ko je i šta je, šteta što BiH neće na SP"

Ivan Strinić će nakon Evropskog imati sreću da igra i na Svjetskom prvenstvu. 

Hrvatska je u jednom trenutku bila na ivici ambisa. Mundijal u Rusiji se činio kao nedostižna stanica, ali dolazak Dalića na mjesto selektora ispostavio se kao ključno buđenje Vatrenih. Najprije je ostvarena pobjeda u Kijevu nad Ukrajinom, a onda je u naredna dva meča dokvalifikacija nadigrana Grčka. 

U obje utakmice baraža važan 'kotačić' u sastavu Hrvatske bio je iskusni Ivan Strinić (30). Do jučer najosporavaniji igrač reprezentacije je uz Luku Modrića i Nikolu Kalinića bio jedan od najboljih. Pokazalo se da Hrvatska u ovom trenutku na lijevom beku jednostavno nema bolju opciju. 

Strinić je probijao, centrirao, ubacivao se iz drugog plana i sprintao nazad da zatvara kontranapade. Asistencija Kaliniću za gol protiv Grčke bila mu je samo nagrada. 

"U proteklom periodu bilo je mnogo turbulencija. Kvalifikacije smo bili dobro otvorili, sve je štimalo do pred sami kraj kada smo, čini mi se, izgubili sigurnost u sebe. Srećom, na kraju smo smogli snage da prevaziđemo krizu u kojoj smo se nalazili i danas smo sretni jer smo izborili plasman na Svjetsko prvenstvo", rekao je Ivan Strinić na samom početku razgovora za SportSport.ba.

Šta se promijenilo u odnosu na blijedu Hrvatsku koja je imala ogromne probleme protiv jedne Finske?

"Hrvatska ima kvalitetu, samo je trebala potvrditi na terenu, nešto dodati i to je to. Novom selektoru Zlatku Daliću je to pošlo za rukom i za njegov rad imam samo riječi hvale. Dosta je studiozan, malo više je pričao s nama igračima, radili smo više taktički... Sve zasad dobro funkcionira i nadam se da će tako i nastaviti." 

U proteklom periodu bili ste na udaru kritika. Proganjao Vas je onaj poraz i izgubljena lopta od Portugala na Evropskom prvenstvu.

"Za kritičare nemam posebnu poruku, niti sam tip koji troši energiju na takvo nešto. Nemam problem da se nosim s tim. U prošlosti mi je problem stvaralo to što kada sam bio u Napoliju nisam imao kontinuitet igara i kada je tako teško možete dati maksimum, nedostaju vam utakmice u nogama. Stvari su postale drugačije sada kako sam prešao u Sampdoriju. Bez obzira na sve, za Hrvatsku ću uvijek davati sve od sebe i nadam se da ću biti dio momčadi koja će putovati idućeg ljeta u Rusiju. Učinit ću sve da to zaslužim svojim igrama." 

Je li Hrvatska sposobna za velike stvari na Svjetskom prvenstvu?

"Uzimajući u obzir kakve igrače imamo, u kakvim klubovima igraju, naravno da jeste sposobna. Međutim, nije to baš tako jednostavno kao što se čini. Potrebno je to sve posložiti dobro, da nas zaobiđu povrede... Ima još dosta do Svjetskog prvenstva, teško je sada prognozirati." 

Za razliku od Hrvatske, Italija u kojoj zarađujete 'fudbalski hljeb' neće se naći u Rusiji.

"Veliki je to udarac za kompletnu naciju. Prvi put nakon 60 godina nisu se plasirali na Svjetsko prvenstvo. To je razočaravajuće za sve u Italiji, neće to lako prihvatiti, ali realno nisu mnogo pokazali u ovom dvomeču sa Švedskom. Nisu uspjeli nametnuti svoju igru i jako su se teško nosili s organizovanim Šveđanima."

Kako gledate na to da će Edin Džeko i Miralem Pjanić gledati Svjetsko prvenstvo preko TV-a?

"Žao mi je što niste uspjeli izboriti plasman, ali mislim da je nedostajalo i sreće. Posebno u utakmici sa Grčkom u kojoj ste primili gol u posljednjoj sekundi. Što se tiče Džeke i Pjanića, šteta je što nogometaši takve klase neće igrati na Svjetskom prvenstvu. Kada smo već kod Džeke, drago mi je što je u Italiji pokazao ko je i šta je. U početku mu nije išlo lako, trebalo mu je vremena da se prilagodi, ali onda je eksplodirao bukvalno."

Po Vama ko je bolji, Džeko ili Higuain?

"Haha, teško je uspoređivati takve igrače. S Higuainom sam igrao u Napoliju, trenirali smo zajedno i stvarno je stroj za golove, a također i Džeko je odličan. Sve je stvar ukusa. Iskreno, ja ne bih izdvajao nikoga." 

Ovog ljeta promijenili ste klub. Zamijenili ste Napoli sa Sampdorijom.

"Kada sam tražio novi klub vodila me je samo ideja o punoj minutaži Želio sam da pređem negdje gdje ću igrati, uživati u utakmicama i čini se da sam to sada našao u Sampdoriji. Osjećam kako rastem iz utakmice u utakmicu, ali nije to još moj maksimum. Puno je još posla preda mnom. Sve u svemu, sretan sam u Italiji i želio bih tu ostati što duže." 

Ove sezone u Italiji vodiće se velika borba za Scudetto.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Juventus je svake sezone favorit za titulu, međutim u igri je sada još nekoliko ozbiljnih timova i borba će se voditi do samog kraja. Ako već Sampdoria ne može biti na prvom mjestu, onda bih volio da to bude Napoli u kojem sam proveo dvije i pol godine. Igrajući za taj klub stekao sam prijatelje za čitav život i vežu me lijepe uspomene za taj period", riječi su Strinića na kraju razgovora.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi