Ekipa koju sačinjavaju policajci, advokati, dostavljači...

Upoznajte reprezentaciju Gibraltara

Ekipa koju sačinjavaju policajci, advokati, dostavljači...

Fudbalska reprezentacija Gibraltara, koja će 25. marta gostovati u Zenici, najlošije je rangirana selekcija na FIFA-inoj listi na kojoj zauzima 205. mjesto.

Iako je Fudbalski savez ove zemlje formiran još 1895. godine, zbog političkog spora sa Španijom Gibraltar je punopravni član UEFA-e postao tek 24. maja 2013. godine. Ova reprezentacija je stekla pravo nastupa u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine, u kojim je pretrpjela svih deset poraza, a članica FIFA-e je od 13. maja 2016. godine i ovo su njihove prve kvalifikacije za Mundijal. Očekivano, nakon četiri kola u Grupi H, Gibraltar je posljednji sa sva četiri poraza uz gol razliku 2:17.

Gibraltar je u dosadašnjoj kratkoj historiji odigrao samo 23 zvanične utakmice, od kojih su izgubili čak 19. Tri puta su igrali neriješeno, a imaju i jednu pobjedu protiv Malte (1:0) u prijateljskoj utakmici odigranoj 4. juna 2014. godine.

Ova država ima samo 30.000 stanovnika i za selekciju Gibraltara nastupaju amateri koji imaju različita primarna zanimanja, a fudbal im je hobi. Istina, tu su i tri internacionalca, ali klubovi za koje nastupaju igraju u nižim rangovima.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

U nastavku ćemo se upoznati sa reprezentacijom Gibraltara, koju sa klupe predvodi Englez Jeff Wood. Pa, pogledajmo čime se bave momci koje ćemo u subotu gledati na Bilinom polju...

1/12 Kreni

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi