Đelmićev gol donio veliku nadu, Željo može dalje!
Foto: EPA

Plavi minimalno poraženi od Standarda

Đelmićev gol donio veliku nadu, Željo može dalje!

E. Škorić

Nogometaši Željezničara uspjeli su da zabilježe dobar rezultat u Liježu u prvom susretu trećeg pretkola Evropske lige iako su poraženi (2:1).

Željezničar je protiv Ferencvaroša napravio veliki rezultat, pa se probudio optimizam kod navijača da bi ova generacija mogla napraviti neki veliki podvig. Ipak, već na sljedećoj prepreci izabranici Milomira Odovića su zapeli, ali su uspjeli da izvuku dobar rezultat u Liježu. 

Plavi su imali očajno prvo poluvrijeme i nevjerovatnu nemoć, a onda potpuno drugačiji nastavak u kojem su igrači s Grbavice uspjeli da postignu gol, a mogli su izvući i više. Na kraju je teško reći da li ovim rezultatom treba biti zadovoljan, ili žaliti za propuštenim prilikama. A, u drugom poluvremenu ih je bilo mnogo...

Od prve minute vidjelo se da je Standard motivisaniji, kvalitetniji u odnosu na proteklog Željinog rivala u Evropi, da je bliže pobjedi nego gosti iz Sarajeva. U osmoj minuti Milec je pogodio prečku gostujućeg gola, a onda prijeti i Knockaert.  

U 16. minuti Standard je svoju nadmoć pretvorio u pogodak. Van Damme je ubacio s lijeve strane, a Kosorić je ispred Santinija loptu zakucao u vlastitu mrežu. Taj pogodak dodatno je otežao Plavima, koji su doslovno bili razbijeni i statični u preostalom dijelu prvih 45 minuta.

Santini u 19. minuti iz sjajne pozicije puca preko gola Antolovića, pa onda Badibanga opasno prijeti. Srećom, bio je neprecizan, baš kao i Trebel. U 27. minuti Van Damme postiže gol, no bio je u nedozvoljenoj poziciji.

Standard je imao za njih sjajnih 2:0 u 28. minuti. Nakon asistencije Trebela Knockaert je uspio da matira Antolovića iskosa s lijeve strane. Do kraja prvog dijela Standard je mogao postići bar još jedan gol. U 31. minuti De Sart sjajno šutira, brani Antolović, lopta se odbija do Trebela, koji je pucao, ali Bogdanović spašava sa gol-linije. Trebel je u 42. minuti imao dobar pokušaj, ali je Antolović izbacio u korner.  

Željo se u nastavku oslobodio i zaigrao puno bolje, neprepoznatljivo u odnosu na prvo poluvrijeme. U prvih desetak minuta ravnopravno su se gosti nosili sa kvalitetnijim domaćim timom. Kokot je imao dva pokušaja, ali oba puta je bio neprecizan, da bi u 61. minuti Trebel pogodio prečku…

U 64. minuti zlata vrijedan pogodak Đelmića, koji je iskosa s desne strane prizemnim udarcem uspio savladati domaćeg golmana. Taj gol donio je veliku nadu, a tri minute kasnije isti igrač pogađa stativu iz slobodnjaka. Željo je u finišu mogao i do izjednačenja.

U 86. minuti Blagojević ubacuje iz slobodnjaka, Beganović šutira glavom, Thuram spašava nevjerovatnom odbranom. Lopta je otišla u korner, nakon kojeg Bajić pokušava makazicama. Golman Standarda je uz pomoć stative spasio svoju ekipu.

Uz malo sreće, Željo je mogao u najmanju ruku do 2:2, ali i ovim rezultatom navijači i igrači s Grbavice mogu biti zadovoljni, posebno nakon vrlo lošeg prvog poluvremena. Standard definitivno nije nepobjediv, dokaz za to je drugih 45 minuta večerašnje utakmice. 

Standard - Željezničar 2:1 (Kosorić 16 - ag, Knockaert 28/ Đelmić 64)

Standard: Thuram, Milec, Scholz, Van Damme, Faty, Knockaert, J. De Sart, Enoh, Trebel, Badibanga, Santini.

Željezničar: Antolović, Kosorić, Memija, Mladenović, Bogdanović, Bajić, Hadžiahmetović, D. Sadiković, Đelmić, Kokot. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.