Englezi pobjedom do Mundijala, slavili i Škoti
Foto: EPA

Kvalifikacija za SP, Grupa F

Englezi pobjedom do Mundijala, slavili i Škoti

U okviru Grupe F kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo večeras su odigrane tri utakmice. Engleska je savladala Sloveniju rezultatom 1:0, Škotska je savladala Slovačku, također, sa 1:0, dok su Malta i Litvanija odigrale 1:1.

Englezi su na Wembleyju ugostili reprezentaciju Slovenije i u zadnjim trenucima slavili rezultatom 1:0. Domaćinima je i remi bio dovoljan za plasman na SP, tako da su izbranici Garetha Southagatea sigurni putnici u Rusiju.

Gordi Albion je kontrolisao tok utakmice, ali nije uspijevao doći do pogotka. Domaćini su, pogotovo u drugom poluvremenu, imali nekoliko odličnih prilika. Sjajnu šansu je u 64. minuti propustio Rashfrod, dok su u narednih pet minuta odlične prilike imali Raheem Sterling i Harry Kane. Ipak, Harry Kane je uspio donijeti pobjedu Englezima, golom u 94. minuti, nakon što ga je sjajno uposlio Walker.

Izuzetno važnu utakmicu su odigrale reprezentacije Škotske i Slovačke, a ovaj susret je na kraju završen pobjedom domaćina rezultatom 1:0.

Škotska je na Hampden parku ugostila Slovačku, a iako su domaćini od 23. minute imali igrača više Slovačka se držala sve do samog finiša utakmice.

Diskutabilan crveni karton u reprezentaciji Slovačke je dobio Mak. Ovaj fudbaler je isključenje zaradio nakon drugog žutog kartona kojeg je zaradio zbog simuliranja, iako se stiče dojam da je sudija bio preoštar.

Škotska je, posebno u drugom poluvremenu, pokušavala na sve načine doći do pobjede. U 69. minuti je prečku pogodio Chris Martin, dok je u 74. minuti prečka zaustavila odličan pokušaj iz slobodnog udarca Leigha Griffithsa. Slovaci su se, ipak, kapitulirali u 89. minuti kada je pogodio Martin. Ovom pobjedom Škotska je došla veoma blizu plasmana u baraž.

Malta je ugostila reprezentaciju Litvanije u utakmici bez rezultatskog značaja, s obzirom da su obje ekipe već odavno izgubile šansu za plasman na Mundijal. Njihov susret je završen rezultatom 1:1, a najljepđi detalj utakmice je bio pogodak Malte iz 23. minute.

Domaćini su naime, došli do vodstva polovinom prvog poluvremena kada je Andrei Agius postigao jedan od najljepših golova u dosadašnjem dijelu kvalifikacija, sjajno pogodivši iz velike udaljenosti.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Ipak, Litvanije je uspjela stići do izjednačenja u 53. minuti. Slivka se sjajno izborio za prostor za šut i sa vrha kaznenog prostora pogodio za konačnih 1:1.

Nakon devet odigranih kola Engleska se nalazi na prvom mjestu u grupi F sa 23 boda. Škotska je druga sa 17, na trećoj se nalazi Slovačka sa 15, dok je Slovenija četvrta za 14 bodova. Litvanija je prikupila šest, dok je Malta danas osvojila prvi bod u kvalifikacijama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi