Euforičnim Čileancima na putu do zlata stoji moćna Argentina

Veliko finale Copa Americe

Euforičnim Čileancima na putu do zlata stoji moćna Argentina

Ovogodišnja Copa America je bila prava poslastica za sve ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu, a večeras će biti poznato i ko će biti konačni pobjednik.

U finale su se plasirale reprezentacije Čilea i Argentine, dvije reprezentacije koje su u dosadašnjem dijelu takmičenja bez dvojbe pokazale najviše toga i zasluženo su tu gdje jesu.

Domaćin turnira želi osvojiti prvi trofej Copa Americe, a sigurno je da će i večeras imati veliku podršku svojih navijača u pohodu na zlato. Čile ima veoma jak tim, do sada su prezentovali sjajan fudbal ali treba istaći i da su u pojedinim situacijama imali naklonost sudaca. Posebno se to odnosi na utakmice četvrtfinala i polufinala, gdje su pred Čileom padali Urugvaj i Peru.

Bez obzira na to, ekipa u kojoj igraju Sanchez, Vidal, Valdivia i Vargas ne može biti slučajno u finalu. Eduardo Vargas je sa četiri gola prvi strijelac takmičenja, a postigao je gol više od reprezentativnog kolege Artura Vidala.

Sa druge strane, Argentina na trofej Copa Americe čeka od 1993. godine, dok Leo Messi nikada u karijeri nije osvojio neko veliko takmičenje sa svojom reprezentacijom. Izuzmemo li osvojeno zlato na fudbalskom turniru Olimpijskih igara 2008. godine, Messi se u reprezentativnom dresu do sada zadovoljavao samo sporednim odličjima, a večeras ima priliku zaokružiti fenomenalnu sezonu, jer je već osvojio Primeru i Ligu prvaka, kao i Kup kralja. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Gaučosi su u polufinalu demonstrirali silu protiv Paragvaja i sa šest postignutih pogodaka napravili pravu uvertiru pred ono što slijedi. Iako je Čile domaćin, jasno je da je Argentina favorit, jer je njihov sastav ipak jači od Čileanskog, makar na papiru. Tu su Angel Di Maria, po mnogima najbolji Argentinac na Copa Americi, zatim Sergio Aguero, Javier Pastore, Marcos Rojo, Gonzalo Higuain... Ukratko, strah i trepet za svakog protivnika.

Finalni susret igra se večeras sa početkom u 22 sata, što je termin kojem su se posebno obradovali Evropljani. Čile i Argentina će se sastati na stadionu Nacional u Santiagu, a utakmici će sigurno prisustvovati 50 hiljada ljudi. Čast da sudi finalni meč pripala je Roldanu Wilmaru iz Kolumbije.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.