Evolucija fudbalskog oruđa: Kopačke nekada i sada

Kako su se razvijale kopačke tokom godina

Evolucija fudbalskog oruđa: Kopačke nekada i sada

Kada pomislite na fudbal i nadimak Tigar, prvi igrač kojeg ćete se danas sjetiti je novi napadač Manchester Uniteda, Radamel Falcao. 

Brazilci su međutim mnogo prije Falcaa imali svog Tigra koji je bio jedan od najboljih fudbalera Brazila na samim počecima fudbalske igre. Napadač koji je u svoje vrijeme uživao veliku popularnost i koji je 1925. godine tokom turneje u Evropi, mnogo prije legendarnog Pelea prozvan kraljem fudbala. 

Na slici u gornjem lijevom uglu nalaze se kopačke u kojima je glavobolje protivnicima zadavao brazilski napadač rođen 1892. godine Arthur Friedensreich. Odmah do njih nalaze se kopačke koje su slavu doživjele na Mundijalu 1970. godine. 

Legendarne Adidasove "predatorke" (na slici u sredini desno) pojavile su se 1994. godine i slavu doživjele na Mundijalu u Sjedinjenim Američkim Državama. Posljednje na slici su kopačke u kojima je na Mundijalu u Brazilu James Rodriguez stigao do broja jedan na listi strijelaca. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.