Evropi samo 16 mjesta na Svjetskom prvenstvu sa 48 ekipa!

Uskoro zvanična potvrda

Evropi samo 16 mjesta na Svjetskom prvenstvu sa 48 ekipa!

Reprezentacije iz Evrope će imati samo 16 mjesta na Svjetskom prvenstvu 2026. godine, na kojem će prvi put učestvovati rekordnih 48 zemalja.

Iz FIFA-e su danas saopštili koliko će koji kontinent imati predstavnika na Mundijalu. Evropi je, očekivano, dato najviše mjesta, ali ipak mnogo manje nego što je bilo očekivano.

Tako će na Svjetskom prvenstvu 2026. godine učestvovati 16 reprezentacija iz Evrope (UEFA), devet iz Afrike (CAF), osam iz Azije (AFC), šest iz CONCACAF zone (Sjeverna Amerika, Centralna Amerika i Karibi), šest iz Južne Amerike (CONMEBOL) i jedan iz Okeanije (OFC).

Preostala dva mjesta popunit će domaćin turnira, kao i pobjednik play-offa u kojem će učestvovati predstavnici svih konfederacija osim UEFA-e.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Ove odluke će biti zvanično potvrđene 9. maja na sjednici savjeta FIFA-e.

Podsjetimo, Evropa trenutno ima 13 svojih predstavnika na Svjetskim prvenstvima, na kojim učestvuju 32 ekipe.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi