Falcao i James otišli, navijači od kluba traže povrat novca
Foto: EPA

BIjesni navijači Monaca

Falcao i James otišli, navijači od kluba traže povrat novca

E. Škorić

Odlasci Radamela Falcaa i Jamesa Rodrigueza teško su pali strastvenim navijačima francuskog Monaca.

Monaco se ovog ljeta riješio glavnih zvijezda. Otišao je Falcao u Manchester United, a zvijezda SP-a, Rodriguez, put madridskog Reala. Naravno da su takvi potezi čelnih ljudi kluba iz Kneževine izazvali revolt kod navijača.

Jedan navijač Monaca zatražio je povrat novca, odnosno povrat razlike u cijeni ovosezonske ulaznice, koja je skuplja nego prošle sezone, a tada su u klubu igrali i Falcao i Rodriguez.

"Navijači se osjećaju izdano. Izdani smo zato jer smo nasjeli priče o velikom projektu i prihvatili značajno povećanje cijena godišnjih ulaznica koje je klub nametnuo ovoga ljeta. Uslijedio je kolaps u prijelaznom roku i od visokih ambicija ostali su isprazni slogani. Zbog svega navedenog zahtijevamo da nam se vrati razlika u cijenama pretplata između ove i prošle sezone, a ako ne tražit ćemo kompletan iznos pa smo pretplate spremni i vratiti", napisao je jedan ogorčeni navijač.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.