FIFA mijenja pravila za promjenu nacionalnog dresa igrača?

Razmatraju promjenu pravila

FIFA mijenja pravila za promjenu nacionalnog dresa igrača?

E. Čaušević

FIFA bi u narednoj godini mogla promijeniti nekoliko pravila što se tiče fudbalera koji žele mijenjati sportsko državljanstvo i igrati za drugu reprezentaciju.

Prema sadašnjim pravilima fudbaler koji odigra jednu takmičarsku utakmicu za reprezentaciju nije u mogućnosti da mijenja sportsko državljanstvo i igra za drugu. Jedini izuzetak je Kosovo koje je dobilo mogućnost da prijavi nekoliko igrača koji su ranije bili standardni članovi selekcije  Albanije. 

Međutim, prema pisanju italijanskih medija ovo pravilo bi se moglo uskoro promijeniti. Navodno, u FIFA-i razmatraju mogućnost da promijene to pravilo i olakšaju situaciju fudbalerima koji su u nekoliko navrata igrali za neku reprezentaciju i na njih se više nije računalo.

Naime, ukoliko se novo pravilo usvoji igrač koji je odigrao jednu ili dvije utakmice za reprezentaciju imat će pravo da mijenja sportsko državljanstvo i selekciju, ali samo u slučaju da dobije potvrdu da njegova prvobitna reprezentacija više neće računati na njega. 

Ipak, iz FIFA-e nisu željeli ništa dalje da komentarišu jer još uvijek ovaj slučaj nije došao na red. No, očekuje se da se iz FIFA-e oglase do kraja ove godine povodom ove teme.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi