FIFA ne priznaje Lukakua kao najboljeg strijelca Belgije
Foto: EPA

Sjajnom napadaču "poništen" hat-trick

FIFA ne priznaje Lukakua kao najboljeg strijelca Belgije

Romelu Lukaku će se morati još potruditi da bi postao najbolji strijelac reprezentacije Belgije u historiji, uprkos činjenici da su ga Belgijanci već proglasili najboljim golgeterom ikada.

Lukaku je u prijateljskoj utakmici Belgije i Meksika u petak postigao dva gola, da bi sinoć protiv reprezentacije Japana bio strijelac jedinog gola na utakmci.

Golom protiv Japana je Lukaku prestigao Bernarda Voorhofa i Paula van Himsta i izbio na prvo mjesto vječite liste najbolji strijelaca Belgija sa 31 pogotkom u reprezentativnom dresu.

Belgijski savez se nakon Lukakuovog sinoćnjeg gola oglasio na Twitteru porukom da je stameni napadač Uniteda novi najbolji strijelac u historiji reprezentacije ove zemlje.

Međutim FIFA se ne slaže sa takvom konstatacijom, pa će Lukakuu bit potrebna još tri gola na zvaničnim susretima kako bi preuzeo titulu najboljeg belgijskog strijelca.

Naime, prema FIFA-inim statistikama Lukaku na svom kontu sada ima 28 golova, jer je krovna kuća svjetskog fudbala "poništila" prijateljsku utakmicu Belgije i Luksemburga na kojoj je ovaj sjajni napadač upisao hat-trick.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Belgija je, naime, 2014. godine u sklopu priprema za Mundijal savladala Luksemburg rezultatom 5:1, ali je FIFA izbrisala ovaj meč iz evidencije zvaničnih susreta jer su Crveni đavoli tada obavili sedam izmjena, umjesto dozvoljenih šest.

Zanimljivo je da je time poništen i reprezentativni debi Adnana Januzaja, s obzirom da je ovaj igrač tada protiv Luksemburga prvi put nastupio u reprezentativnom dresu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi