FIFA se izblamirala za dva života

Ko je najbolja igračica?

FIFA se izblamirala za dva života

E. Škorić
Teme:

Iz Svjetske nogometne federacije nemaju previše sluha za ženski nogomet, do te mjere da je FIFA napravila blam godine.

Izbor za najbolju nogometašicu svijeta je mnoge šokirao. U užem izboru se našla američka nogometašica Carli Lloyd, holandska Lieke Martens i Venecuelanka Deyna Castellanos.

Ova posljednja na listi ima samo 18 godina i ne igra uopće u profesionalnoj ligi, no eto FIFA ju smatra u najužoj konkurenciji za osvajačicu Zlatne lopte.

"Nagrada jednostavno nema težinu kada na spisku imaš neku djevojku za koju nikada prije niste čuli", kazala je Megan Rapione, Amerikanka koja ima 127 nastupa za SAD i koja je osvojila olimpijsko zlato 2012. i SP 2015. godine.

"To najbolje signalizira kakavo dnos FIFA ima prema nama i koliko joj je stalo do ženskog nogometa. Zamislite da se to desi u muškoj konkurenciji?", ogorčena je ona.

Castellanos je studentica i igra za univerzitetski tim Floride, te nikada nije nastupala za Venecuelu, čak ni u mlađim kategorijama. Za Florida State je u 15 utakmica dala 14 golova.

I bolna je istina da je ženski nogomet u zadnjem planu. FIFA je svu pažnju posvetila muškarcima. Ronaldo i Messi su svakako na broju jedan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi