Foto: EPA

Francuska u četvrtfinalu

Francuzi slave Griezmanna!

M. Šljivak

Fudbalska reprezentacija Francuske plasirala se u četvrtfinale prvenstva Evrope. Domaćin turnira je nakon preokreta savladao selekciju Irske s 2:1 i igraće među osam najboljih selekcija Starog kontinenta.

Odlično je počeo meč po Irsku. Italijanski sudija Nicola Rizzoli je u drugoj minuti dosudio penal za Irce. Loptu je namjestio Robbie Brady, te je pogodio mrežu Francuske za vodstvo od 1:0.

Vidi video!

Iako su Francuzi imali više loptu u posjedu, nisu uspijevali stvoriti ozbiljniju šansu pred golom Darrena Randolpha. Pokušaja su imali, Pogba je imao dobar pokušaj iz slobodnog udarca, ali do gola nije mogao.

S druge strane, Irci su imali dvije jako dobre šanse. Hugo Lloris je odbranio šut Daryla Murphyja, a udarac Shanea Duffyja u finišu prvog dijela je otišao pored gola.

Na odmor se otišlo vodstvom Irske od 1:0, da bi u nastavku Francuska na krilima Antoinea Griezmanna stigla do velikog preokreta.

Krenuli su žestoko prema golu Iraca, a u 58. minuti ti napadi su se isplatili. Bacary Sagna je ubacio loptu, na pravom se mjestu našao Griezmann, te je pogodio za 1:1.

Samo tri minute kasnije novi gol u mreži reprezentacije Irske. Ponovo je pogodio Griezmann za veliki preokret od 2:1.

Vidi video!

Irska je od 66. minute igrala s igračem manje, a i za crveni karton je zaslužan Griezmann. Pobjegao je sjajni napadač odbrani, Duff ga je kao zadnji igrač odbrane srušio s leđa, a Rizzoli je defanzivcu Irske pokazao put ka svlačionici.

Posao je Francuzima bio znatno olakšan. Priliku za igru je dobrio Andre-Pierre Gignac, koji je u 77. minuti uzdrmao prečku, imali su domaći još nekoliko šansi, ali je do kraja ostalo 2:1 i Francuska će igrati u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

Evropsko prvenstvo, osmina finala:

Francuska - Irska 2:1 (Griezmann 58', 61' / Brady 2'p)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi