Fudbal nikada više ne bi bio isti: Poluvrijeme 30 minuta?
Foto: EPA

Prijedlog novih pravila

Fudbal nikada više ne bi bio isti: Poluvrijeme 30 minuta?

Međunarodni odbor fudbalskih asocijacija (IFAB), institucija koja odlučuje o promjenama fudbalskih pravila, sprema se da predloži revolucionarnu ideju. Naime, u mogućem novom formatu, jedno poluvrijeme fudbalske utakmice bi trajalo 30, umjesto tradicionalnih 45 minuta.

Naime, članovi IFAB-a tvrde da tokom 90 minuta fudbalske utakmice svega 60-ak minuta protekne u efektivnoj igri, a osim promjene trajanja utakmice nova pravila bi podrazumijevala i zaustavljanje vremena.

Dakle, igralo bi se, ukupno, 60 minuta, a sat bi se zaustavljao prilikom svakog prekida igre. Ovim promjena bi se, smatraju u IFAB-u, riješili "negativni" aspekti fudbalske igre.

"Meni se lično sviđa ovo pravilo jer postoji mnogo ekipa koje pokušavaju ostvariti prednost trošenjem vremena ukoliko vode. Mislim da ovo nije loše", izjavio je Gianfranco Zola, legendarni fudbaler i član ovog Odbora.

"Fudbal je dovoljno brz. Neke promjene mi se ne sviđaju, ali ova je dobra", dodao je Zola.

FIFA i IFAB su zasebni organi, ali je ipak IFAB-u potrebna saglasnog FIFA-e prilikom uvođenja novih pravila.

Ove promjene bi zaista potpuno promijenile fudbal, a između ostalog, u zaborav bi otišla i sudijska nadoknada vremena.

Još jedan prijedlog IFAB-a je da se zabrani da igrači mogu nastaviti sa igrom nakon promašenog penala. Dakle kada igrač promaši penal, odnosno golman mu ga odbrani, igra bi se prekidala, tako da ne bi bilo moguće odbijenu loptu pospremiti u mrežu.

Osim ovoga, u IFAB-u se raspravljalo i o tome kada treba svirati kraj utakmice, o nedozovljenom igranju rukom, dodavanju iz slobodnog udarca, golmanskim ispucavanjima i slično.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi