Fudbalski klub kao "praonica para" za narko kartel

Kolumbijski Envigado

Fudbalski klub kao "praonica para" za narko kartel

Kolumbijski fudbalski prvoligaš Envigado uvršten je na crnu listu američkog ministarstva financija pod optužbom da služi kao "praonica para" za kolumbijski kartel La Oficina de Envigado.

Vlasnik pomenutog kluba je Juan Pablo Upequi koji je označen kao jedan od lidera kartela. Amerikanci tvrde kako se preko klupskog računa prao novac zarađen od trgovine drogom, ali i od iznuda, krijumčarenja ljudima i ubistvima. Novac se prao preko prenapuhanih fudbalskih transfera.

"Narko kartel je preko kluba uspostavio kriminalnu mrežu kako bi svoju zaradu uveo u legalni financijski sistem", kazao je Adam J. Szubin, direktor Ureda za kontrolu strane imovine pri ministarstvu finansija.

Envigadu i vlasniku kluba Upequiju je zamrznuta imovina koju imaju u Sjedinjenim Američkim Državama, a zabranjena im je i sva poslovna aktivnost u SAD.

Envigado je drugi kolumbijski klub koji se našao na crnoj listi nakon Americe de Cali. America je bila 14 godina na listi zbog povezanosti s narkokartelom Cali. 

Nakon što su braća Gilberto i Miguel Rodriguez Orejuela, osnivači zloglasnog narkokartela Cali, 2006. završili u zatvoru, klub je zapao u finansijske probleme. Kasnije je pod paskom države restrukturiran, a 2013. je uklonjen s crne liste.

Na kraju treba reći da je svoju prvu seniorsku sezonu u dresu Envigada odigrao i jedan najboljih kolumbijskih fudbalera, a danas član Real Madrida, James Rodriguez.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.