Gaćinović: Šteta, mogla je i BiH na Svjetsko prvenstvo

Trebinjac koji igra za Srbiju za SportSport.ba

Gaćinović: Šteta, mogla je i BiH na Svjetsko prvenstvo

Fudbalska Srbija može konačno da se obraduje reprezentativnom uspjehu. Orlovi su se nakon gotovo osam godina čekanja vratili na veliku scenu i osigurali plasman na Svjetsko prvenstvo, a svoj udio u ovom velikom uspjehu Srbije ima i Mijat Gaćinović.

Ponikao je u Trebinju, njegov otac vodio je tamošnji Leotar, kao i gradačačku Zvijezdu, pa kompletna porodica Gaćinović živi fudbal. Nekad je Gaćinović nosio dres U17 reprezentacije Bosne i Hercegovine, no sudbina je htjela da nekoliko godina kasnije u crvenom dresu napravi rezultat kojeg vjerovatno nikada neće zaboraviti.

Ovaj skromni mladić govorio je za SportSport.ba o odlasku na Mundijal, te istakao da je prava šteta što se tamo nije plasirala i Bosna i Hercegovina.

"Noć u kojoj smo osigurali plasman na Svjetsko prvenstvo je bila nevjerovatna i nezaboravna za sve u Srbiji. Utisci su se slegli. Iza nas su duge kvalifikacije, uz uspone bilo je i određenih padova, ali u ovoj cijeloj priči je najbitnije da smo poslije osam godina ponovo na Svjetskom prvenstvu. Samim tim sam ostvario san", kazao je Gaćinović.

Imenovanje Slavoljuba Muslina na poziciju selektora je donijelo velike promjene u reprezentaciji. 

"U početku je malo ko vjerovao u nas, ali reprezentacija je proigrala otkako ju je preuzeo Muslin. Donio je očito nešto što je nedostajalo Srbiji u proteklom periodu. Ja sam mu veoma zahvalan na tome što mi je ukazao priliku, jer sa 22 godine igrati za reprezentaciju nije mala stvar. Na meni je da se dokazujem i dalje i da u budućnosti budem standardan u timu. To mi je cilj." 

Reprezentativni saigrači su ga, kako kaže, dobro prihvatili. 

"Od prvog dana svi su me dočekali otvorenih ruku i nije mi bilo teško da se prilagodim. Tu bih posebno izdvojio starije igrače poput Matića, Ivanovića, Kolarova... Svi momci koji su tu su izuzetno kvalitetni fudbaleri i prije svega ljudi."

Gaćinović je plasman na najveću fudbalsku smotru posvetio svom Trebinju. 

"Odmah nakon utakmice dobio sam veliki broj poruka iz Trebinja. Također, na utakmici u Beogradu je bilo prisutno puno mojih prijatelja i rodbine i pružalo mi podršku. Ovaj plasman posvećujem svom Trebinju, jer znam koliko to ljudima koji tamo žive znači." 

Dotakao se i očekivanja pred veliko takmičenje. 

"Mi na Svjetsko prvenstvo sigurno nećemo ići samo da bismo otišli. Potrudit ćemo se da napravimo rezultat, što nije motivacija samo za mene, već i za sve igrače koji igraju za Srbiju. Ipak, dosta toga će zavisiti i od nekih drugih stvari. Pitanje je u kakvoj će formi biti igrači, hoće li biti svi spremni, a ko zna i u kakvoj ćemo grupi biti. Možemo dobiti tešku grupu, jer smo prethodnih godina preskočili velika takmičenja i sigurno nećemo baš biti u povlaštenom šeširu." 

Pratio je Gaćinović i utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine. 

"Naravno, gledao sam utakmice, i mogu reći da je prava šteta što i Bosna i Hercegovina nije otišla na Svjetsko prvenstvo. Makar preko baraža. Mogle su sigurno Kvalifikacije biti uspješnije, ali treba uzeti u obzir da grupa nije bila nimalo povoljna, s obzirom da su Belgija i Grčka veoma kvalitetetne ekipe." 

U završnim kvalifikacijama za Mundijal je postigao dva gola za Srbiju, što nije moglo da promakne skautima Manchester Uniteda i treneru Joseu Mourinhu. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Čitao sam da je navodno Mourinho dolazio da baš mene gleda, ali ne znam koliko u svemu tome ima istine. Iskreno, ni ne razmišljam. Svakom igraču znači kada ga povezuju sa tako velikim klubovima, međutim na meni je da stojim čvrsto na zemlji i idem korak po korak. Mislim da sam sada za svoje godine na pravom mjestu, igram standardno, a to je u ovom trenutku najvažnije", istakao je Gaćinović na kraju razgovora. 

Gaćinović, inače, od 2015. godine nosi dres Eintrachta iz Frankfurta u koji je stigao iz novosadske Vojvodine. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi