Gdje smo mi, a gdje Azerbejdžan ili Kazahstan

Klubovi iz "egzotičnih" liga u evropskoj eliti

Gdje smo mi, a gdje Azerbejdžan ili Kazahstan

Gostovanja po onom Sovjetskom Savezu ostalim klubovima iz Evrope su teško padala. Jednostavno, nikada bez obzira o kojoj se ekipi radi niste mogli reći da ste favorit, bez obzira da li se radi o nekoj ekipi iz vrha onih najboljih liga.

Često se znalo dogodit da one najbolje ekipe zastanu na nekoj stepenici, bilo da gostuju Dinamu iz Minska, Spartaku iz Moskve, Dnipru. I danas, pogotovo kada se igraju ove kvalifikacije u žrijebu su nepoželjni klubovi sa prostora nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Još ako gledamo iz ugla klubova sa prostora druge države, onda to izgledala još poražavajuće, jer Zrinjski je eliminisan u prvom pretkolu od Armenskog Shiraka, Astana je sredila Maribor, BATE Borisov je bio bolji od Partizana.

I dok je Shirak zaustavljen u drugom pretkolu, Astana i BATE Borisov su stigli do grupne faze Ligr prvaka. I nakon što su odigrana sva silna pretkola u dva takmičenja, u grupnoj fazi Lige prvaka našla su se dva kluba iz Rusije (Zenit, CSKA), jedan iz Kazahstana (Astana), dva iz Ukrajine (Dynamo i Shakthar Donetsk), te jedan iz Bjelorusije (BATE Borisov), ukupno čak šest iz onog Sovjetskog Saveza. Situacija još zanimljivija u Evropskoj ligi. Tamo ćemo između ostalog imati dva kluba iz Azerbejdžana.

Gabala, koja je evropsku avanturu počela iz 1. pretkola Evropa lige, je u prvoj utakmici play off faze odigrala protiv Panathinaikosa 0:0 i gotovo svi su je otpisali.  Međutim, nekadašnji fudbaler Dinama,  Brazilac Dodo postigao je dva gola na stadionu Apostolos Nikolaidis, završilo je 2:2, tako da ćemo bh. reprezentativca Ermina Zeca gledati u grupnoj fazi. Qarabag je u dvije utakmice play off faze očitao lekciju Švicarskom Young Boysu. Ibrahim Šehić i njegovi saigrači su slavili sa čistih 4:0 u dvije utakmice (3:0, 1:0). Veliki uspjeh je napravio i Dinamo iz Minska koji je prošao skupi Red Bull Salzburg. Austrijska ekipa je dostigla dva gola zaostatka iz prve utakmice, ali gosti idu dalje nakon lutrije jedanesteraca.

Pored klubova iz Azerbejdžana i Bjelorusije, dva iz Rusije su očekivano prošla dalje, to su Kuban Krasnodar i Rubin Kazan, s tim da se Rubin mučio protiv Rabotničkog. Kada ovim klubovima dodamo Lokomotiv iz Moskve i Dnipro dobit ćemo i ovdje još sedam klubova iz Sovjetskog Saveza. Ukupno u dva takmičenja čak 13. Iz naše regije samo su dva kluba, Dinamo Zagreb u Ligi prvaka, Partizan u Evropskoj ligi. Nema klubova iz BiH, Slovenije, Makedonije.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Iz naše bosanskohercegovačke perspektive situacija je još poražavajuća. Prolazak jednog ili dva pretkola se slavi kao ulazak u polufinale istog, priča se o evropskim klubovima, njihovom iskoraku u Evropi koji će doći sa pravim pojačanjima, novim stadionom, punim tribinama.

Istovremeno naši igrači i treneri u svojim transferima uglavnom "razmišljaju " o najjačim ligama, teško se odlučuju za daleki Azerbejdžan, Kazahstan. A, ti klubovi su realno u ovom trenutku poprilično daleko od naših po svemu, najvažnije po rezultatima. Da li će se nešto promijeniti u nekom periodu od godinu, ili dvije? Teško, pogotovo ako znamo naš mentalitet. A da ne spominjemo recimo i podatak da će i ove godine i Albanija imati klub u grupnoj fazi Lige Evrope.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.