Gomez slomio tvrde Portugalce, sreća saveznik Nijemaca

Njemačka - Portugal 1:0

Gomez slomio tvrde Portugalce, sreća saveznik Nijemaca

E. Škorić

U najatraktivnijem susretu dosadašnjeg dijela Eura u Poljskoj i Ukrajini, Njemačka je u jednoj dosta tvrdoj utakmici, pogotkom Marija Gomeza, savladala Portugal s 1:0. Bio je to drugi susret 1. kola grupe B.

Puno više se očekivalo od duela Njemačke i Portugala, reprezentacija u čijim sastavima je veliki broj zvijezda. S jedne strane igrali su Oezil, Gomez, Muller... s druge Nani, Ronaldo... Za imalo bolji dojam potrudio se Mario Gomez, napadač Bayerna, koji je pogodio na ubačaj Samija Khedire za pobjedu Švaba na otvaranju Eura.

 

Nijemci su nakon nepune dvije minute zaprijetili. Boateng je sjajno ubacio, a skoro s ruba šesnaesterca Gomez glavom šutirao, Rui Patricio je bio siguran. Ubrzo su Portugalci uzvratili. Povukao je Coentrao polukontru, pokušao je uposliti Postigu, ali na kraju svega korner, kojeg je izveo Veloso, ali ravno u ruke Neuera.

 

 

Uvodne minute nagovještavale su puno, a onda je ritam opao. U devetoj minuti Podolski je snažno isprve pucao s 20-ak metara, ali je Patricio uspio odbraniti. U 25. minuti Gomez postiže pogodak, ali je prethodno dosuđen prekršaj Meirellesa nad Khedirom. Podolski je upropastio dobru priliku, iz dobre pozicije gađa samo živi zid.

 

Novopečeni Arsenalov napadač u 31. minuti jednu povratnu loptu Lahma šalje visoko preko gola Rui Patricija. Do kraja prvog dijela vidjeli smo jednu, ali vrijednu priliku Portugala. Jedini udarac u okvir gola od strane Portugala umalo se pretočio u pogodak.

 

Izveo je Veloso korner, na kraju Realov stoper Pepe sa 11 metara desnom nogom plasira loptu, koja od prečke pada na samu gol-liniju, a Nijemci je na kraju izbacuju daleko od gola. 

 

 

Na poluvremenu nije bilo izmjena, drugi dio nastavilo je istih 22 igrača. U četvrtoj minuti mlak pokušaj planetarne zvijezde, Ronalda, Neuer je s lakoćom odbranio. Dvije minute kasnije Ronaldo "lomi" Boatenga na lijeoj strani, sjajno centrira, a Hummels je na mjestu.

 

U 57. minuti Podolski je izvrsno uputio centaršut s lijeve strane, Gomez je glavom loptu s 10-ak metara poslao visoko iznad portugalskog gola.

Moutinho je sjajno uposlio Ronalda u 65. minuti, a Realov napadač, ispred kojeg se samo nalazio još Neuer, ne uspijeva opaliti po lopti, koju mu je s noge skinuo požrtvovani Boateng, uklizavši u posljednji čas.

 

Sedam minuta kasnije, dakle u 72. minuti, Njemačka je stigla do vodstva. Sami Khedira je uputio odličan centaršut s desne strane, Pepe zakasnio, Pereira nije mogao u duelu s Gomezom, koji glavom, u svom stilu, loptu šalje u lijevu stranu gola ovoga puta nemoćnog Rui Patricija.  

Očekivano, uslijedili su napadi Portugala, koji je išao na sve ili ništa. U 82. minuti Ronaldo je uputio jedan snažan udarac, Neuer je izbacio u korner. Dvije minute kasnije, Nanijev centaršut s desne strane umalo je završio u mreži - lopta je odsjela na prečki Neuerovog gola!

Bayernov golman spasio je Elf u 88. minuti. Lahm je zabrljao, Varela sa svega nekoliko metara šutirao, Neuer odlično odbranio, nakon čega su navijači i klupa Njemačke mogli odahnuti. Portugalski selektor Paulo Bento nije mogao vjerovati da ova prilika nije pretvorena u pogodak. Nani u 93. minuti u dobroj prilici, Badstuber je izblokirao njegov udarac, a nakon kornera Bruno Alves glavom šutira preko gola. 

Podsjetimo da su ranije Danci iznenadili i s 1:0 pobijedili Holandiju. I taj rezultat odgovara Njemačkoj, ali i Portugalu zasigurno. Bit će uzbudljivo do kraja u grupi B, popularno nazvanoj "grupi smrti".

 

NJEMAČKA - PORTUGAL 1:0 (Gomez 72.)

 

NJEMAČKA: Neuer, Hummels, Badstuber, Lahm, Boateng, Khedira, Schweinsteiger, Özil (od 87. Kroos), Müller (od 94. Bender), Podolski, Gomez (od 80. Klose).

 

PORTUGAL: Patrício, Alves, Pepe, Coentrão, Pereira, Veloso, Moutinho, Meireles (od 80. Varela), Nani, Ronaldo, Postiga (od 70. Oliveira


 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.