Berberovića je jedan igrač posebno oduševio: Kao da ima 20 derbija u nogama...

Bivši kapiten Sarajeva

Berberovića je jedan igrač posebno oduševio: Kao da ima 20 derbija u nogama...

Još jedan derbi između dva najpopularnija bh. tima je iza nas. Za razliku od prethodnih, ovoga puta se imalo šta za vidjeti, a epilog je poznat - Željezničar je na teškom terenu bio bolji i na kraju protiv Sarajeva zasluženo slavio rezultatom 2:1.

O najvećoj utakmici u našoj zemlji razgovarali smo sa Džemalom Berberovićem. Nekadašnji kapiten kluba iz Titove 38/b se mjesecima se nije pojavljivao u medijima, gotovo da smo već i zaboravili gdje je, a kao igrač je često slavio protiv Željezničara. Nauživao se slavlja protiv najvećeg gradskog rivala.

"Stvari koje su se izdešavale od nedjelje dosta su utjecale na to da derbi ne bude onaj pravi, mislim da je izostao naboj. Ipak, što se tiče same utakmice, Željezničar je zasluženo slavio. U prvih pola sata utakmice Sarajevo je bilo bolje, međutim nije iskoristilo svoje šanse, a onaj ko se imalo razumije u fudbal zna šta znači kada propustiš takvo što. Uz to sve, Sarajevu nije dosuđen ni čist jedanaesterac. Utakmica bi sigurno išla u drugom toku da je Sarajevo prvo povelo", kazao je Berberović na početku razgovora za SportSport.ba.

Ugođaj na Grbavici dodatno je pokvario i snijeg.

"Teren je bio u jako lošem stanju, ali ja nisam od onih koji u tome vidi alibi. Za obje ekipe je bio isti i ne može se niko vaditi govoreći da uslovi nisu bili dobri."

Berberovića je u derbiju posebno oduševio jedan igrač.

"Svi gledaju u Zakarića, koji je bio strijelac i asistent, ali po meni njegova igra nije iznenađenje, jer je on već iskusan igrač i od njega se očekuje to. Baš kao i od pojedinih fudbalera Sarajeva. Ipak, kada bih mogao nekoga izdvojiti onda bi to bio mali Haris Hajdarević iz Željezničara. Sa svega 17 godina je igrao kao da ima 20 derbija u nogama. Kroz cijelu utakmicu je zatvarao stranu, pravio probleme odbrani..."

Kroz razgovor se dotakao i na medijska prepucavanja između klubova, što ovim utakmicama i daje čar.

"Gledajući to, sada je derbi dobio jednu dimenziju. Igrači se međusobno podbadaju putem društvenih mreža, pa tako i klubovi, dok primjerice u moje vrijeme uopšte nije bilo interneta. Dan pred derbi dešavalo se da od navijača ne možeš spavati, također i stadioni su bili ispunjeni. U tom periodu su i igrači bili bolji, kao i samo prvenstvo."

Berberović je jedan od najistaknutijih pojedinaca u poslijeradnoj historiji Sarajeva. Za Sarajevo je debitovao 1999. godine, a igrajući za klub u kojem je i ponikao, osvojio je Kup u sezonama 2001/02., 2004/05., a šampionsku titulu u sezoni 2014/15.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U bogatoj internacionalnoj karijeri nastupao je još za Bayer Leverkusen, VFL Osnabruck, MSV Duisburg, Litex Lovetch, Denizlispor, te Kuban iz Krasnodara.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi