Grahovac odličan u remiju Rapida, Partizan izborio remi
Foto: EPA

Liga Prvaka

Grahovac odličan u remiju Rapida, Partizan izborio remi

S. Bošković

Večeras su kompletirani prvi susreti trećeg pretkola Lige prvaka, a Basel i Red Bull su nadomak prolaza.

HJK (Finska) - FK Astana (Kazahstan) 0:0

U Helsinkiju su se susreli domaćin HJK, te Astana iz Kazahstana. Gosti su došli da ostanu neporaženi i u tome su uspjeli. 

Nakon veoma dosadnih 90 minuta utakmice, sa samo par prilika, rezultat je glasio 0:0. Ipak, treba reći da su gosti bili dosta konkretniji, te u par navrata i blizu da postignu odlučujući gol.

Red Bull Salzburg (Austrija) - Malme (Švedska) 2:0

Red Bull Salzburg je opravdao ulogu favorita protiv švedskog Malmea, te slavio sa 2:0 i napravio veliki korak ka prolasku u naredni krug takmičenja. 

Domaćini su tijekom kompletnog susreta dominirali i bili su bolja momčad. Mogli su povesti već u četvrtoj minuti iz slobodnog udarca, no golman gostiju Johan Wiland je sjajno reagirao, a do kraja prvog dijela nije bilo većih uzbuđenja.

Drugo poluvrijeme Salzburg otvara sjajno. U 51. minutu Ulmer jer primio pas na 20 metara od gola protivnika i sjajno pogodio u rašlje.

U nastavku je uslijedila rapsodija promašaja. Pogađali su stative, promašivali izgledne prilike i kada su gosti pomislili da će se vratiti kući s prihvatljivim rezultatom Felipe Carvalho u 89. minutu pravi faul u kaznenom prostoru, a sudija pokazao na bijelu tačku. Hinteregger je šutirao po sredini, a golman je otišao desno za 2:0 Salzburga. 


Steaua Bucharest (Rumunjska) - Partizan (Srbija) 1:1

Partizan je otputovao u Rumunjsku da odmjeri snage sa Steauom. Imali su namjeru da ne izgube, te ako je moguće i postignu pogodak, a uspjeli su oboje (1:1). 

Nakon što je prvo poluvrijeme ponudilo dosadnu i izjednačenu igru, drugo je bilo mnogo bolje.

Steau je mogla povesti u 52. minutu kada je Hamroun silovito šutirao, a golman Partizana odbio loptu u stativu. 

10 minuta kasnije Andrija Živković šalje fenomenalnu loptu u prostor koju je ispratio Vulićev, te uputio nezaustavljiv šut u donji lijevi ugao. 

Domaćini su preuzeli inicijativu koja im se je u 81. minutu isplatila. Nakon dosuđenog slobodnog udarca, Hamroun je poslao loptu u peterac, Varela skrenuo loptu pod prečku, a Živko Živković očajno reagirao za 1:1. 

Ipak Živković se je iskupio za lošu reakciju u 91. minutu kad je Hamrounu obranio šut, te tako sačuvao Partizan od poraza. 


Lech Poznan (Poljska) - Basel (Švicarsk) 1:3

Protivnik našeg Sarajeva u drugom pretkolu Lige prvaka, Lech je dočekao Basel od kojeg je i razbijen sa 3:1. 

Utakmica je počela odlično za Lech. Thomalla je u 17. minuti pucao malo pored gola, ali par minuta kasnije Basel uzvraća udara, no lopta opet odlazi pored gola.

Morali smo čekati 15. minuta za naredna uzbuđenja. Naš golman, Jasmin Burić, je izbacio jednu loptu u korner nakon kojeg je i Basel poveo. Zuffi je ubacio, Lang bio najviši u skoku, dok je Burić ostao bez šanse za odbranu. 

Dvije minute kasnije Pawlowski pogađa prečku, a ona se odbija do Thomalle koji pogađa glavom za 1:1.

Stvari za domaćine su krenule grozno kada je Kedziora napravio grozan start u kaznenom prostoru. Morao je napustiti teren, a Basel je imao penal i igrača više. Ipak, Burić je obranio penal Gashi.

U 77. minutu gosti su iskoristili igrača više. Suchy je centrirao, a Janko pogodio. 

U sudčevoj nadoknadi Xhaxa je asistirao Calli koji zakucavao loptu za 3:1, a nakon toga Xhaxa zbog grubog starta dobiva crveni karton, te će propustiti uzvrat.

Rapid Vienna (Austrija) - Ajax (Holandija) 2:2 

Rapid, Srđana Grahovca koji je odigrao odlično posljednjih 30 minuta, susreo se je sa favoriziranim Ajaxom. 

Rapid je bolje otvorio susret, no Ajax je iz prve prave prilike poveo. Igrao se je 25. minut kada je Klassen lijepo šutirao za vodstvo gostiju. Ovaj gol je potresao domaćine koji padaju u igri, te Ajax niže odlične prilike, te u finišu poluvremena i povećava vodstvo. Opet je "krvnik" bio Klassen koji je, ovaj put, pogodio glavom na ubačaj Milika. 

U drugom dijelu uslijedila je bolja igra domaćina. Na samom početku je slovenski internacionalac Robert Berič asistirao Kainzu koji šalje loptu u mrežu za 2:1.

Nakon grubog starta, Stefana Schwaba, u 59. minutu Rapid ostaje s igračem manje, no to ih nije spriječilo da nastave napadati. 

Berič je 15-ak minuta kasnije primio jednu odličnu loptu koju je zakucao za konačnih 2:2.


HJK (Finska) - FK Astana (Kazahstan) 0:0

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Red Bull Salzburg (Austrija) - Malme (Švedska) 2:0

Steaua Bucharest (Rumunjska) - Partizan (Srbija) 1:1

Lech Poznan (Poljska) - Basel (Švicarsk) 1:3

Rapid Vienna (Austrija) - Ajax (Holandija) 2:2 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.