Grazie Pirlo: Maestro rekao posljednje zbogom fudbalu
Foto: EPA

Kraj još jedne velike karijere

Grazie Pirlo: Maestro rekao posljednje zbogom fudbalu

Čini se da će 2017. ostati upamćena kao godina u kojoj su "kopačke o klin" okačile neke od najvećih fudbalskih legendi.

Fudbal je u ovoj godini ostao siromašniji za Franka Lamparda, Philipa Lahma, Xabija Alonsa, Kaku i Francesca Tottija, a sada je došao na red i veliki Andrea Pirlo. Maestro u pravom smislu te riječi, Pirlo je večeras odigrao svoje posljednje minute u karijeri. 

Ekipa New York Cityja nije uspjela izboriti plasman u polufinale play-offa MLS lige uprkos pobjedi nad Columbus Crewom od 2:0. Naime, Columbus je u prvoj utakmici ova dva rivala slavio sa 4:1 i prošao u polufinale.

Kraj puta za New York City je značio i kraj karijere legendarnog Italijana, koji je nešto ranije najavio da odlazi u penziju kada mu, u decembru, istekne ugovor sa klubom. A kako njegov klub više neće igrati u ovoj sezoni, Pirlo je odigrao svoju posljednju utakmicu.

Pirlo je susret protiv Columbusa počeo na klupi, ali mu je trener New York Cityja, inače legendarni Patrick Vieira, odlučio dati šansu da se oprosti od navijača.

Legendarni Italijan je u igru ušao u 90. minuti na oduševljenje domaće publike, uprkos činjenici da je njihova ekipa ispala iz play-offa.

Danas 38-godišnji Pirlo će ostati upisan zlatnim slovima u svjetskoj fudbalskoj historiji. Ovaj vrhunski kreativac i istinski majstor fudbalske igre je svoju karijeru počeo 1995. godine Bresciji, a nastupao je još i za Inter, Regginu, Milan, Juventus, te New York City, ekipu kojoj se pridružio 2015. godine.

U dresu Milana je osvojio dvije titule prvaka Italije i dva puta podizao trofej Lige šampiona. Sa ekipom Juventusa je četiri puta bio prvak Italije, dok se u državnom dresu 2006. godine popeo na krov svijeta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi