Grupa bez favorita, ko će do druge runde?

Predstavljamo grupu H

Grupa bez favorita, ko će do druge runde?

Grupa H je poprilično izjednačena. Athletic Bilbao ulazi u grupnu fazu na krilima eliminacije Napolija. Porto je ipak najskuplja ekipa ove grupe, malo ispred Šahtara, dok je Bate Borisov predhodnih sezona pokazao da može stvorit probleme i jačima.

Porto ispred sebe ima 19. sezonu Lige prvaka i jedan je od rekordera po broju sezona u Ligi prvaka. Prošle sezone se Porto nije proslavio jer na domaćem terenu nisu upisali niti jednu pobjedu. Ove sezone su nanizali pet pobjeda zaredom, nakon čega je stigao remi u gostima kod Vitorie Guimarães.

Martinez je siguran u napadu Porta, a iza njega je već 100 nastupa. Od novih imena Brahimi je našao svoje mjesto u udarnoj postavi, baš kao i Brazilac Casemiro odnosno Holanđanin Martins Indi, vrlo dobri Meksikanac Herrera bi mogao više povući. Mogu biti prvi u grupi, mogu i treći. Ako odrade domaću utakmicu protiv Bate Borisova na najbolji način onda bi u najmanju ruku trebali ostati treći. Hendikep može biti neiskustvo Julena Lopeteguia kada je u pitanju Liga prvaka.

Athletic Bilbao je napravio ogroman posao u play offu, izbacili su Napoli, pa su i apetiti Baskijcima porasli. Recimo da su u prvenstvu protiv Barcelone držali nulu do posljednjih deset minuta. Recept je bio formacija 4-2-3-1. Kući u Ligi prvaka moraju biti otvoreniji, goropadniji, ako žele u osminu finala.

Ernesto Valverde je do 2005. godine bio trener ove ekipe, a onda je malo radio u Espanyolu, Olympiacosu, Villarrealu, Valenciji, prije nego što se vratio u Bilbao. Aduriz je kako se može reći, lukavi napadač koji je odličan glavom, ali je pitanje kako će reagovati protiv tvrđih odbrana. Muniain, Ander Herrera, Benat Etxeberria su dobri igrači, a kolika je njihova prava vrijednost pokazat će Liga prvaka.

Šahtar bi u nekim drugim uslovima bio jedan od kandidata za osminu finala. Oni i sada to jesu, ali u obzir treba uzeti činjenicu da je situacija u Ukrajini teška, stadion u Donjecku je uništen i to se mora odraziti na ekipu. Pitanje je koliko. Nisu previše promijenili igračkli kadar. Ostali su i Srna i Teixeira i Adriano kao glavni aduti. Svoje domaće utakmice Šahtar će igrati u Lvivu što je hendikep. Možda i nije toliki kada je u pitanju liga u Ukrajiji, ali i Ligi prvakla sigurno jeste. Ostanak u Evropi bi bio svakako jedna vrsta satisfakcije za ono što klub prolazi u posljednjih par mjeseci.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

BATE Borisov je ekipa koja posljednjih godina dominira u domaćem prvenstvu. Osvajači su prvenstva Bjelorusije posljednjih 8 godina, u prvenstvu su neporaženi već 22 utakmice, a do četvrtog nastupa u skupinama Lige prvaka došli su kroz tri pretkola. U onom posljednjem Slovan iz Bratislave bio je lagan zalogaj nakon što su albanski Skënderbeu prošli na pogodak u gostima, a Debrecen tek pogotkom u 94. minuti uzvrata kada je zabio Sjarhej Krivjec.

Krivjec je u međuvremenu otišao u Metz, ali tu su i dalje Mihajl Gordejčuk i Vitalij Rodionov od kojih protivnicima prijeti najveća opasnost. Svojih pet minuta BATE je imao prije dvije godine u LP kada su ostvarili dvije velike i iznenađujuće pobjede. Prvo protiv Lillea u gostima pa onda su pobjedili i veliki Bayern. Defanzivno nisu loši, organizovani su kada se treba braniti, ali prema naprijed su slabi. Još su ostali bez Krivjeca. Koji bod na njihovom kontu je realnost u ovom trenutku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti