Grupna faza ostaje začarani krug za bh. timove
Foto: Hasan Bratić

Nakon ispadanja Sarajeva

Grupna faza ostaje začarani krug za bh. timove

Grupna faza nekog od epskih klupskih takmičenja i nakon ove sezone ostati će samo san za bosanskohercegovačke klubove. Na pragu ostvarenja tog sna ovoga puta je bilo Sarajevo, a nakon minimalnog poraza u prvom meču svi su se nadali čudu u revanšu.

 Ipak, njemačka upornost i hladnokrvnost bili su kobni za bh. predstavnika koji je u revanšu doživio težak poraz od 7:0, pa će BiH na plasman svog prvog fudbalskog kluba u grupnu fazu čekati još najmanje godinu dana, nadamo se samo godinu dana.

Ipak, krenimo redovom. Evropska avantura za četiri bh. kluba počela je nastupima Širokog Brijega i Željezničara u 1. pretkolu Europa lige. Željezničar je nakon "tankih" 0:0 na Olimpijskom stadionu Koševo, uspio u revanšu da golom Damira Sadikovića savlada crnogorski Lovćen u Petrovcu, i tako zakaže duel sa makedonskim Metalurgom.

Istovremeno je Široki Brijeg u dva meča bio bolji azerbejdžanske Qabale. Na gostovanju, u prvoj zvaničnoj utakmici u novoj sezoni igrači Slavena Muse trijumfovali su sa 2:0, a ovu pobjedu ovjerili su sa 3:0 u revanš susretu na Pecari. Put bh. klubova nakon prvih pretkola izgledao je gotovo idealno, tri pobjede, jedan remi, šest postignutih i bez primljenog gola. Lijepo za oko, nema govora!

Europa liga, 1. pretkolo:
Željezničar - Lovćen 0:0
Qabala - Široki Brijeg 0:2
Lovćen - Željezničar 0:1
Široki Brijeg - Qabala 3:0

Ipak, 2. pretkolo u kojem se u takmičenje uključio i aktuelni osvajač Kupa Bosne i Hercegovine donijelo je probleme, a problemi su značili i eliminaciju dva predstavnika, iako tako nije izgledalo nakon prvih mečeva. Željezničar je u Skoplju remizirao odigravši bez golova protiv Metalurga, dok se Široki sa gostovanja u Češkoj kod Mlade Boleslave vratio za "obećavajućim" porazom od 2:1.

Revanš susreti nisu donijeli ono čemu smo se nadali, da ćemo u 3. pretkolu imati dva, a možda i tri predstavnika. Željezničar je imao sve u svojim nogama, ali vodstvo od 2:0 Plavi sa Grbavice nisu znali sačuvati. Gol u posljednjim trenucima sudijske nadoknade plavu lokomotivu je koštao plasmana u 3. pretkolo ostavivši je već na 2. stanici.

Nakon odlične partije u prvom meču i prihvatljivog poraza na teškom gostovanju kod Mlade Boleslave, Široki je pred domaćom doživio težak poraz od 4:0, pa je i hercegovački sastav okončao svoj evropski put.

Norveški Haugesund je iz svoje jedine šanse postigao pobjednički gol, ali je Sarajevo dobru igru sa Koševa potvrdilo pobjedom od 3:1 u revanšu za siguran prolazak u 3. pretkolo.

Europa liga, 2. pretkolo:
Metalurg - Željezničar 0:0
Mlada Boleslav - Široki Brijeg 2:1
Sarajevo - Haugesund 0:1
Željezničar - Metalurg 2:2
Široki Brijeg - Mlada Boleslav 0:4
Haugesund - Sarajevo 1:3

Grčki Atromitos, trećeplasirana ekipa tamošnjeg šampionata iz prošle sezone, činila se kao veliki zalogaj za ekipu Sarajeva, pogotovo nakon pobjede od 2:1 na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović - Hase". Ipak, ni u prvom meču grčki tim nije prezentirao posebnu igru, dok je s druge strane bordo tim bio bolji sastav u ovome meču. U revanšu su izabranici Dženana Uščuplića imali vodstvo o 2:0, ali zbog primljenog gola u finišu utakmice, Sarajevo je prolaz u play-off fazu moralo tražiti u produžecima. Drugi gol Nemanje Bilbije zakazao je borbu za grupnu fazu Europa lige

Europa liga, 3. pretkolo:
Sarajevo - Atromitos 1:2
Atromitos - Sarajevo 1:3 (nakon produžetaka)

Nakon žrijeba za play-off fazu kojim je odlučeno da će najveći bh. stadion ugostiti jedan od najtrofejnijih njemačkih klubova - Borussiju M'gladbach. Peterostruki šampion Njemačke i dvostruki osvajač Kupa UEFA u prvom susret je gotovo ispunio Koševo do posljednjeg mjesta, a dobra igra i poraz od 3:2 davao je određenu nadu za revanš. Nadu da Bosna i Hercegovina konačno može dobiti, po prvi put u historiji, svog predstavnika u grupnoj fazi jednog evropskog takmičenja.

Ipak, da je Bundesliga za naše uslove nekoliko svjetlosnih godina ispred nas i naših klubova, dokazao je revanš susret. Sedam lopti je završilo u revanš susreti iza leđa Dejana Bandovića. Obzirom na prikazano, makar u prvom poluvremenu, Sarajevo je zaslužilo bolji rezultat. 

Europa liga, play-off:
Sarajevo - Borussia M'gladbach 2:3
Borussia M'gladbach - Sarajevo 7:0

Sarajevo je bilo blizu grupne faze, kao i u nekoliko ranijih navrata. Bili su i fudbaleri Željezničara na istoj stepenici u dva pute, ali je onaj posljednji korak izostao.

Bordo klub je organizaciono i igrački, uz Široki Brijeg i Zrinjski, glavni pretendent za šampionsku titulu, ali njemačkih ili bugarskih 7:0, a sve da su i od Real Madrida, je puno. 

Na kraju poređenja radi vrijedi istaći da su se dva hrvatska kluba (Dinamo i Rijeka) i jedan srbijanski (Partizan) plasirala u grupnu fazu Europa lige, dok su još dva tima iz Hrvatske (Hajduk i Split) igrala play-off fazu. Najveće iznenađenje napravila je ekipa Maribora koja je u play-offu Lige šampiona nakon dvomeča sa velikim Celticom izborila svoj drugi nastup u grupnoj fazi najelintijeg evropskog klupskog takmičenja.

Upravo su Viole u 2. pretkolu Lige šampiona eliminisale bh. prvaka Zrinjskog. U prvom meču su Plemići čak bili bolji protivnik, ali im je za bolji rezultat za revanš meč nedostajalo malo sportske sreće. U uzvratnom susretu do izražaja je došlo veliko evropsko iskustvo slovenskog šampiona, ali i sudijska greška kod drugog gola.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Liga prvaka, 2. pretkolo:
Zrinjski - Maribor 0:0
Maribor - Zrinjski 2:0

Za kraj treba reći da su bh. timovi u ovoj sezoni u evropskim takmičenjima odigrali 16 utakmica, uz pet pobjeda, četiri remija i šest poraza. Četiri bh. predstavnika postigla su ukupno 18 golova, a 25 lopti završilo je u njihovim mrežama.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.