Guardianova lista najboljih: Džeko i Pjanić među elitom

Bilić, Crespo, Hamann, Gilberto Silva članovi žirija

Guardianova lista najboljih: Džeko i Pjanić među elitom

Britanski Guardian na izmaku svake godine bira najbolje fudbalere na svijetu, a na listi od 100 najboljih za 2014. godinu našla su se i dva fudbalera iz Bosne i Hercegovine. 

Tako je Edin Džeko zauzeo 66. poziciju, dok je Miralem Pjanić zauzeo 58. poziciju na vječnoj listi. Broj jedan je rezervisan za Cristiana Ronalda, dok je drugi Lionel Messi. Na pozicijama od tri do pet nalaze se tri igrača minhenskog Bayerna, Manuel Neuer, Arjen Robben i Thomas Muller. Žiri koji je sastavio listu sačinjavala su 73 eksperta iz 28 nacija. Među najznačajnijim izdvajaju se Hernan Crespo, Gilberto Silva, Slaven Bilić i Dietmar Hamann. 

Kada su postotci u pitanju 74 posto eksperata na broj jedan stavilo je Cristiana Ronalda, potom sa 12 posto slijedi Lionel Messi, Manuel Neuer ima osam posto glasova, Thomas Muller četiri posto, dok su po jedan posto glasova dobili Paul Pogba i Arjen Robben. 

Na listi najboljih najviše igrača ima minhenski Bayern, njih 12, što je za jednog više u odnosu na godinu ranije, a za dva više u odnosu na dvije godine ranije. Potom slijedi Barcelona sa deset, Chelsea i Real Madrid sa devet, Manchester City ih ima šest. Manchester United ih ima šest, baš koliko i Atletico Madrid, te PSG. 

Engleski Premiership je ispred ostalih. Među 100 najboljih fudbalera iz engleskih klubova ih je 31, dok je iz španske Primere njih 25, a iz Bundeslige 15. Serija A broji 14 fudbalera, Liga 1 njih sedam, dok iz ostalih liga dolazi osam fudbalera. 

Španija se nalazi na prvom mjestu nacija. Među 100 najboljih iz Španije ih je 14, a zatim redom slijede Nijemci sa 11, Brazilci sa devet, Argentinci sa osam, Englezi i Francuzi sa šest, Talijani imaju pet, Belgijanci, Kolumbijci, Bjelokošćani i Holanđani četiri. Hrvati i Urugvajci po tri, a potom slijedi Bosna i Hercegovina sa po dva igrača. Dva igrača pored naše zemlje dali su i Čile, Srbija i Vels. 

Najmlađi fudbaler na Guardianovoj listi je Raheem Sterling sa 20 godina (52. pozicija), dok je najstariji sa 41 godinom, Rogério Ceni (98. pozicija). Prosjek godina je skočio u odnosu na prošlu godinu (26.6), pa tako sada najboljih sto u prosjeku ima 27.3 godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.