Guardiola apeluje da se promijeni jedno fudbalsko pravilo

Hoće li ga Infantino poslušati?

Guardiola apeluje da se promijeni jedno fudbalsko pravilo

Španski fudbalski stručnjak koji sjedi na klupi Manchester Cityja Pep Guardiola volio bi promijeniti jedno fudbalsko pravilo.

Naime, nakon što je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino rekao da će se Svjetsko prvenstvo proširiti sa 32 učesnika na 48, prvi je reagovao španski stručnjk Guardiola koji smatra da to ide na štetu fudbalera koji više namju vremena za odmor.

"Ovim promjenama ubit ćemo igrače. Tražimo kvalitetu, a zaboravljamo na igrače koji su preumorni. Oni su pred ogromnim pritiskom jer igraju sve više utakmica. Naravno da ćemo mi prihvatiti odluke FIFA-e, ali nismo sretni što se insistira na kvantitetu, a ne na kvalitetu. Moramo misliti na fudbalere koji sada gotovo da neće ni imati vremena za odmor. Imat će samo sedmicu pauze nakon završetka sezone do početka priprema za Evropsko ili Svjetsko prvenstvo, a nakon završetka istog imat će oko tri sedmice prije početka priprema za novu sezonu", rekao je Guardiola.

On je također apelovao da se promijeni jedno fudbalsko prvailo koje bi pomoglo fudbalerima da se odmore i koje bi smanjilo mogućnost povreda.

"Po utakmici imamo samo tri izmjene. Zašto nemamo četiri, pet ili šest? Treneri bi na taj način mogli koristiti različite taktike, a fudbaleri bi bili više uključeni u igru. Također, smanjili bismo broj povreda, a bilo bi više neizvjesnih utakmica. Ipak, FIFA nema takvo mišljenje. Ja mislim da bismo trebali zaštititi igrače", poručio je Pep.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi