Guardiola potrošio više od milijardu eura na transfere
Foto: EPA

U dosadašnjoj trenerskoj karijeri

Guardiola potrošio više od milijardu eura na transfere

Transferom Benjamina Mendyja u Manchester City, španski stručnjak Pep Guardiola je, kada se radi o dovođenju igrača u klubove koje je trenirao, prešao cifru od milijarde eura.

Dakle Guardiola je u svojoj trenerskoj karijeri do sada potrošio oko 900 miliona funti ili nešto više od milijardu eura.

Trener Manchester Cityja je ovaj prelazni rok započeo dovođenjem Edersona (35 miliona funti) i Bernarda Silve (43 miliona funti). Potom su u klub stigli Kyle Walker (45 miliona funti), Danilo (26.5 miliona funti) i Benjamin Mendy (49 miliona funti), dok je brazilski tinejdžer Douglas Luiz stigao za "siću" od 10 miliona funti.

Međutim, ovo su samo Guardiolini transferi iz ovog prelaznog roka. Naime, Španac je svoju trenersku karijeru počeo 2008. godine u Barceloni, a za vrijeme koje je proveo kao glavni strateg ekipe sa Nou Campa je na transfere potrošio oko 340 miliona funti (383 miliona eura), uključujući dovođenje Zlatana Ibrahimovića iz Intera za 59 miliona funti i Davida Ville iz Valencije za 37 miliona.

Nakon Barcelone, Guardiola preuzima ekipu minhenskog Bayerna, a za tri godine u bavarskom klubu uspijeva potrošiti "samo" 174 miliona funti (195 miliona eura) na transfere. Između ostalih, Mario Goetze je u Bayern stigao za 34, dok je transfer Artura Vidala koštao 30 miliona funti.

Ipak, uzme li se u obzir cifra koju je potrošio u Manchester Cityju, stiče se utisak da je Guardiola u Barceloni i Bayernu bio štedljiv. Naime, Španac je za nešto više od 12 mjeseci na klupi Građana na transfere potrošio čak 410 miliona funti (459 miliona eura).

Kada se zbroje svi dosadašnji Guardiolini transferi dolazi se do astronomske cifre, a da je tek u Cityju Španac dostigao svoj vrhunac rastrošnosti govori činjenica da je od njegovih 10 najskupljih transfera, čak šest realizovao kao trener Manchester Cityja.

Guardiolini najskuplji transferi

Potražite više informacija na temu Premier league:

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi