Guttmannove kletve proganjaju i juniore Benfice

Nevjerovatno šta se dešava

Guttmannove kletve proganjaju i juniore Benfice

Davne 1962. godine mađarski trener Bele Guttmann prokleo je lisabonsku Benficu poželivši Portugalcima da u narednih 100 godina ne osvoje ni jedan evropski trofej.

Najpoznatiji trener u historiji Benfice tada je prokleo ovaj klub nakon što je tadašnja uprava ignorisala njegov zahtjev za povišicu, nakon čega je otjeran iz kluba, uprkos tome što je malo prije toga osvojio titulu prvaka Evrope i to drugi put u nizu.

Razočarani Guttmann nije oprostio Benfici tu izdaju čak ni kada je bio na samrti 1981. godine, a legendarni Eusebio ga je lično zamolio da to uradi, ali uzalud.

Od tog dana, Benfica je igrala osam finala evropskih Kupova i nijednom nije osvojila trofej, tako da su Guttmannove kletve zaista postale pravo čudo. 

Još je zanimljivije da se Guttmannova stogodišnja kletva očito odnosi i na mlađe selekcije ovog kluba. Benfica je jučer izgubila finale Lige prvaka za juniore od Salzburga 2:1, iako je do 70. minute vodila sa 1:0, a juniori lisabonskog kluba su i 2014. godine izgubili finale ovog takmičenja od Barcelone.

Kako je krenulo, izgleda da će u Benfici zaista morati sačekati barem do 2062. godine da u svoje vitrine smjeste jedan evropski trofej.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi