Hakeri objavili koji igrači su bili dopingovani na SP 2010.
Foto: EPA

Na pomolu veliki skandal

Hakeri objavili koji igrači su bili dopingovani na SP 2010.

E. Čaušević

Veliki skandal na pomolu je u fudbalu nakon što je hakerska grupa "The Fancy Bears" otkrila koji fudbaleri su bili dopingovani tokom Svjetskog prvenstva 2010. godine koje se igralo u Južnoj Africi.

"The Fancy Bears" je grupa koja je postala poznata prije dvije godine kada su hakovali stranicu Doping kuće (WADA) i objavili da je većina ruskih atletičara dopingovana. Ekspresno je reagovao Olimpijska federacija koja je tada suspendovala rusku selekciju sa svih takmičenja, te su potvrdili da su ove informacije za doping istinite.

Hakerska grupa je ovaj put ponovo bila na djelu i odlučili su još jednom da izvrše hakerski napad na WADA-u. Ovaj put otkrili su koji su igrači bili dopingovani tokom Svjetskog prvenstva 2010. godina, ali zbog toga nisu kažnjeni iako se znalo šta se sve dešava.

"The Fancy Bears" je objavio danas da su pod dopingom u Južnoj Africi bili Carlos Tevez, Juan Sebastian Veron, Gabriel Heinze, Walter Samuel i Diego Milito, mahom sve igrači reprezentacije Argentine. Oni su koristili Betamerhasone koji je zabranjen, dok je Milito koristio još Salbutamol i Budesonide.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Također, u navodima WADA-e navodi se da je dopingovan bio i jedan reprezentativac Njemačke, a radi se o napadaču Mariju Gomez. Navodno, on je koristio zabranjenu supstancu Salbutamol koji je još koristi za astmu. Dopingovan je bio i Dirk Kuyt jer je koristio Dexamethasone.

Svjetski mediji danas su objavili da će nakon novih hakerskih napada sigurno nastati veliki haos jer su otkriveni jako osjetljivi podaci. Pojedini mediji pokušali su kontaktirati FIFA-u i WADA-u, no još uvijek nisu dobili odgovor. Ukoliko se i ove informacije ispostave tačnim onda će to biti zaista veliki skandal u svijetu fudbala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti