Haos na Mestalli: Od Lige prvaka do borbe za opstanak

Haos na Mestalli: Od Lige prvaka do borbe za opstanak

S. Bošković

Petar Lim je pri dolasku na Mestallu 2014. godine bio označen kao spasitelj, ali nakon što je promijenio sedam trenera navijači ga tjeraju iz kluba. Kako je došlo do toga?

Na press konferenciji koja je oko prije dvije sedmice održana u Valencijinom hotelu Jesus "Suso" Garcia, Pitarch upitan je zašto je Peter Lim kupio Šišmiše. Bilo je to teško pitanje, pitanje koje su navijači Valencije postavljali sami sebi prošlih godina, a odgovor, odnosno nedostatak odgovora ih nije mogao zadovoljiti. Pitarch, sportski direktor kluba koji se tek vratio iz Singapura gdje je razgovarao s vlasnikom o budućnosti kluba rekao je da nikad s Limom nije razgovarao o tome i nema odgovora. "Ne znam. Pretpostavljam da voli fudbal", rekao je Pitarch koji je par dana kasnije podnio ostavku. 

Petar Lim, vlasnik Valencije, porijeklom je iz Singapura, a njegov otac je bogati mogul koji svoje bogatstvo zasniva na ribolovu, preuzeo je upravljanje Valencijom u junu 2014. godine kad je u klub investirao 94 miliona eura. U dogovoru s tadašnjim predsjednikom kluba Amadeom Salvom i agentom Jorge Mendesom, Lim je unaprijed dao 22 miliona eura, te kasnije pozajmio klubu 72 miliona eura za 70% dionica kluba. Kasnije je njegov postotak u klubu dosegao 80%, a investirao je oko 200 miliona eura. 


No, Valencija je bila u krizu, ipak je to klub s dva stadiona. Jednim kojeg ne mogu prodati i drugim čiji završetak si ne može priuštiti, te dugom od 230 miliona eura. Čak se i bankrot spominjao. Šišmiši su imali loše predsjednike, odlazak najboljih igrača postala je svakodnevnica i dolazak Lima je u navijačima probudio nadu u bolje sutra. I krenulo je dobro. Valencija se pojačala, a tadašnji trener kluba Nuno Espirito Santo je klub vratio u Ligu prvaka. Mirisalo je na jedinstvo uprave i navijača. Ali proljeće na Mestalli nije dugo trajalo. 

Tad se ulicama grada orilo "Lime, mi te volimo", ali prije prve tekme Valencije nakon Božića navijači su se skupili ispred stadiona i podigli transparent na kojem je pisalo: "Lim, idi kući". Povici prema upravi nastavili su se i prošlog vikenda. Ali, Lima nisu otjerali kući jer je on već bio kući, u dalekom Singapuru, daleko od svetinje navijača. 

"Pretpostavljam da voli fudbal", rekao je Pitarch o Limu. Ali da li voli? Ipak, vlasnik kluba nije svoj tim gledao više od godinu dana. Najbliže gledanju Valencije bio je prošlog ljeta kad je bio na obalama Barcelone i prodavao Paca Alcacera, igrača koji nije bio na prodaju. 

Lim je Valenciju kupio za nešto, ne znamo za što, ali znamo da fudbal to nije. 

Na Mestalli se sve raspada. Dva stadiona, dugovi, kriza kojoj se ne nazire kraj, a ni igrači ne bježe od tamne istine. Enzo Perez, kapiten ekipe, rekao je da su dotakli dno dna. Valencija je četvrti najveći klub u Španiji i to znaju svi, a sad je tek iznad crte za opstanak u ligi. Navijači su se okrenuli protiv politike kluba, a treneri se mijenjaju češće nego igdje drugo. O stanju u Valenciji možda i najbolje govori izjava bivšeg igrača tima Maria Kempesa: 

"Ovo ne bih poželio ni svom najgorem neprijatelju". 

Nakon samo godinu dana Pitarch je podnio ostavku, no rekao je da nije napustio klub u potpunosti. Priznao je greške koje napravio u 12 mjeseci svog mandata.

No, on nije jedini otišao. Prije Božića klub je napusti trener Cesare Prandelli. 

Talijan je održao press konferenciju, na kojoj nije odgovarao na pitanja novinara. Umjesto toga je održao govor u dužini od jedne minute i 57 sekundi gdje je optužio igrače za nezalaganje i neprofesionalizam.

Prandelli je od dolaska na klubu Valencije pričao na talijanskom, a na press konferenciji također. Rukom je pokazivao na vrata i govorio jednu riječ češće nego druge, "fiori" (van). Govorio je to igračima koji nisu davali 100% od sebe za grb na srcu. 



I navijači su to voljeli, anketa je pokazala da se čak 98% navijača slaže s Talijanom. Podržala ga je i uprava kluba ili se makar tako činilo. Nakon naredne utakmice Prandelli, Pitarch i Layhoon Chan (predsjednik kluba) odletjeli su u Singapur da posjete Lima. Klub je bio na granici ispadanja i trebala su pojačanja. 

Prandelliju su obećana pojačanja, ali to nije bilo tako lako jer ekonomska situacija kluba nije to dopuštala. I tako su svi oko Valencije počeli da se pitaju šta Lim želi? Da li voli fudbal? I zašto su sva pojačanja koja su došla u klubu propala?

Valencija je prošlog ljeta zaradila oko 100 miliona eura na prodaji igrača. Andre Gomes, Alcacer i Mustafi su otišli i ako nisu bili na prodaju. Ostali su oni koje niko nije želio. Predsjednik kluba je objasnio da je problem o nedostatku pojačanja financijski fair play, a o njemu je pričao kao da to nije krivica uprave. Chan je tvrdio da ne mogu potrošiti više nego što su zaradili. Dovoljno je reći da Valencija nema sponzora na dresu. 

Prandelli je nedugo nakon svega toga otišao. Želio je Simonea Zazu, te su mu rekli da ga ne može dobiti, no Zaza je ipak na kraju došao. Talijan je bio dosta emotivan na odlasku. Uradio je najbolje što je mogao, a na kraju je rekao da klub ne vode ljudi kojima je fudbal u srcu. Iz uprave su ga optužili da smišlja izgovore kako bi opravdao rezultate. Na klupi Valencije proveo je svega 90 dana. 

Prandelli je bio sedmi trener koji je otišao u eri Lima. Pizzi je dobio otkaz odmah kad je Lim došao, a onda su se počeli redati jedan za drugim. Nuno je otkaz dobio u novembru 2015. godine. Odmah su došli Phil Neville, kao asistent,  i Salvador Gonzalez "Voro" kao trener, bivši igrač kluba. Ostali su do drugog decembra.  Naredni je na vruću stolicu sjeo Gary Neville, ujedno i Limov poslovni partner. Zadržao se čak do marta, a zamijenio ga je njegov asistent Pako Ayestaran koji je Šišmiše vodio do septembra. Dobio je otkaz. Dolazili su treneri, a rezultati bili sve gori. Pod vodstvom Nune Valencije je osvojila 49% mogućih bodova, Gary Neville je osvojio 29%, Ayestaran 27%, a Prandelli četvrtinu, odnosno 25%. 



Ayestaran je dobio otkaz nakon samo pet utakmica aktuelne sezone, a iz kluba su rekli da ga nikad nisu planirali zadržati, samo nije bilo novca da se dovede zamjena. Voro je preuzeo klub, no samo da napravi mjesta za Prandellija koji je preletio pola svijeta da upozna Lima. 

Voro je rekao da se nada da neće više nikad voditi Valenciju, no ipak se vratio. Teško je odbiti klub koji volite i kome treba pomoć. Po peti put je Voro sjeo na klubu Valencije, treći put u dvije sezone. Razlika je ta što je ovaj put uprava iza njega i dobio je ugovor do kraja sezone i prvi put je službeni trener, a ne nasljednik nekog drugog i privremeno rješenje. 

Ispred Vora je težak, ali poznat zadatak.

"Dat ćemo sve od sebe ili nas nema nigdje", rekao je napadač Santi Mina nakon nedavnog poraza kluba. 

Valencija je četvrti najveći klub u Španiji, a ove sezone su imali najgori start u ligi od osnivanja tima i samo su četiri boda iznad zone ispadanja. Klub je u haosu, ali iz svega možda ispadne nešto dobro. Odlasci Prandellija i Pitarcha izbacili su neke stvari na svjetlo dana, a navijači se sve više bude. 



Zapravo, to nije sve. Ima nešto interesantno o novom treneru Voru. 

Zovu ga "Vuk", čovjek kojem je sudbina do sad bila da bude privremeni trener kluba dobio je priliku da pokaže šta zna. Trener koji zapravo nije trener ima najbolju statistiku u historiji kluba. Od 15 mogućih bodova u dosadašnjoj karijeri na klupi Šišmiša osvoji je deset. Ayestaran je osvojio nula od 12, a Prandelli šest od 24. Slavio je "Vuk" na debiju, svom prvom pravom trenerskom debiju. Valencija je bila bolja od Espanyola rezultatom 2:1. Pobjede Šišmišima trebaju, svaki bod je bitan. 

Potražite više informacija na temu La Liga:

Na Mestalli se nekad Liga prvaka smatrala standardom, a izjava Vora pri dolasku dovoljno govori o stanju u klubu. 

"Cilj je opstati u ligi. Mislim da to možemo"!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi