Hrvatska sjajnim golom Kalinića savladala Ukrajinu
Foto: EPA

Pobjede su još ostvarili Austrija, Island...

Hrvatska sjajnim golom Kalinića savladala Ukrajinu

Današnjim utakmicama u grupama D, G i I nastavljene su kvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. 

Put ka odlasku na kontinentalnu smotru reprezentacija Hrvatske je nastavila pobjedom u grupi I protiv Ukrajine, a susret koji je odigran na zagrebačkom Maksimiru okončan je s minimalnih 1:0. Strijelac je bio Nikola Kalinić. 

Susjedi su na terenu opravdali ulogu favorita. Od prve minute su krenuli furiozno ka golu Ukrajine, pa se tako već u 11. minuti Kalinić našao u sjajnoj šansi. Svega četiri minute kasnije u prilici se našao i Mandžukić koji je sve uradio kako treba, ali Ukrajince je spasila stativa. 

Hrvatski pritisak je u nastavku malo stao. Ukrajinci su lakše disali i bili su sve opasniji, međutim u svakom napadu kao pobjednik je izlazio Subašić. Na drugoj strani to nije bilo tako. Igrala se 38. minuta kada su "Vatreni" preko Kalinića došli do prednosti za veliku erupciju oduševljenja na tribinama. 

Modrić je s desne strane dao loptu u sredinu, Rakitić je petom preusmjerio, a Kalinić je potom primio okrenut od gola i sjajno pogodio pod prečku. Ni dva Pjatova to ne bi odbranila. 

U drugom poluvremenu Ukrajina je krenula nešto otvorenije. Ukrajinci su navalili na gol Hrvatske imajući na umu da nemaju šta izgubiti, ali snage da osvoje bod na Maksimiru ipak nisu imali i ostalo je 1:0. 

Pored Hrvatske, do pobjede u grupi I još je stigla selekcija Islanda koja je golovima Sigurdarsona slavila na Kosovu rezultatom 2:1. 

Pobjedu je također ostvarila Austrija koja na krilima Sabitzera i Harnika savladala Moldaviju sa 2:0, dok je duel između Republike Irske i Velsa završen nepopularnim rezultatom 0:0.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo:

Hrvatska - Ukrajina 1:0
Kosovo - Island 1:2
Austrija - Moldavija 2:0
Republika Irska - Vels 0:0

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:


Kalinic gol by goloviliga

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi