Igra miliona: Bogat nagradni fond za učesnike Lige prvaka
Foto: EPA

UEFA spremila 2,3 milijarde eura za nagrade

Igra miliona: Bogat nagradni fond za učesnike Lige prvaka

M. Šljivak

Liga prvaka definitivno je najveći događaj u svijetu fudbala.

San svih, posebno timova iz malih zemalja je plasman u društvo od 32 najbolja tima u Evropi, a svako ko u tome uspije bude bogato nagrađen.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) i ove je godine spremila zaista spektakularne nagrade za sve klubove koji se nađu u Ligi prvaka i Evropskoj ligi, a ukupni nagradni fond iznosi 2,3 milijarde eura.

Timovi koji izbore nastup u Ligi prvaka ukupno će inkasirati 1,3 milijardi eura, dok će gotovo 400 miliona eura dobiti klubovi koji se takmiče u Evropskoj ligi.

Administrativni troškovi će UEFA-u koštati ukupno 282 miliona eura, dok će gotovo 200 milona eura biti prebačeno u isplate za fond solidarnosti u novoj sezoni.

Što se Lige prvaka tiče, svaki klub koji se plasira u grupnu fazu takmičenja, inkasiraće 12,7 miliona eura. Također, svaka pobjeda u ovom takmičenju se nagrađuje sa milion i po eura, dok je nagrada od pola miliona za izboreni remi.

Klubovi koji ostvare plasman u nokaut fazu dobiće dodatnih šest miliona eura, plasman u četvrtfinale donosi dodatnih 6,5 miliona, a u polufinale 7,5 miliona eura.

Pobjednik Lige prvaka dobija nagradu od 15,5 miliona eura, dok finalista može računati na nagradu od 11 miliona.

Svi klubovi koji su se takmičili u kvalifikacijama za ovo takmičenje dobiće novac iz budžeta solidarnosti. Njihova nagrada je 260.000 eura, ali ni to nije sve.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Klubovi koji su učestvovali u prvom pretkolu će od UEFA-e dobiti 220.000 eura, a nagrada je za 100.000 veća za učesnike drugog pretkola. Ekipe koje su uspjele doći do trećeg pretkola inkasiraće ukupno 420.000 eura.

UEFA iz godine u godinu sve više povećava nagradni fond za Ligu prvaka. Ipak, iako i mali klubovi imaju za šta da se bore, ponovo su oni veliki ti koji će pokupiti veći dio kolača, ali na to smo već navikli.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi