Ispadanje od Zarije rezultat višegodišnjeg lutanja

Sarajevo razočaralo

Ispadanje od Zarije rezultat višegodišnjeg lutanja

E. Škorić

Dva od tri bh. predstavnika izborila su drugo pretkolo Evropske lige. Željezničar i Široki Brijeg nastavit će svoje evropske avanture, dok će se Sarajevo nakon sramnog ispadanja od Zarije okrenuti domaćim iskušenjima, a ako se po jutru dan poznaje ni tu neće imati uspjeha.

Sinoć su bh. klubovi igrali revanš mečeve drugog pretkola i svi su bili na dobrom putu da prođu dalje. Iako je u jednom trenutku bilo gotovo pa izvjesno da sva tri prolaze, na kraju je Sarajevo ostalo "kratko".

Bordo tim je na Koševu ugostio Zariju i očekivao se siguran prolaz izabranika Mehmeda Janjoša, no fudbal je još jednom pokazao zbog čega je najpopularniji. Nisu bila dovoljna Sarajevu ni 34 udaraca prema golu da se eliminiše moldavski sastav, jedan od najlošijih koji je gostovao na Koševu. Bordo tim je vodio 2:0, imao penal za prolaz kod 2:1, igrača više pola sata produžetka, veliku armiju navijača iza sebe i ništa od toga nije bilo dovoljno. Penal je promašen, još dva u raspucavanju, a armija navijača je razočarano napustila Koševo. I ko zna ima li volje ponovo doći na iduću utakmicu.

Hoće li se priznati greške i preuzeti odgovornost ili će uslijediti kozmetičke promjene

Eliminacija, od može se slobodno reći moldavskih amatera, koliko god sada to čudno zvući, može i morala bi Sarajevu donijeti nešto dobro. No, da bi doista iz ovog poraza nešto naučili u Titovoj 38/b konačno bi trebali stati ispred ogledala i sami sebi priznati da klub ne vode u smjeru kojeg od njih očekuju svi zaljubljenici u bordo boju.

Ne tako davno, tačnije prije tri godine Sarajevo je u Evropi izlazilo na kraj sa mnogo boljim ekipama od Zarije (Haugesund, Atromitos), dok je na Koševu pružen dobar otpor slavnom njemačkom klubu Borussiji Moenchengladbach. Tri godine su prošle od spektakla na Koševu, a umjesto da se svake naredne godine vidi napredak, dešava se suprotno. 

Sarajevo je trenutno bez vizije, preuzimanje kluba od strane bogatog Vincenta Tana sa današnje distance nije donijelo očekivani iskorak. Istina, osvojeni su Kup i dugo očekivana titula, dugovi su isplaćeni i krenulo se u gradnju kampa, no napravljene su i velike greške čiji krajnji rezultati su neizlazak u Evropu prošle godine, te sramotno ispadanje od Zarije. 

Nekoliko posljednjih prelaznih rokova odrađeno je amaterski, skupo plaćene akvizicije (Husejinović, Četković, Balić) nisu opravdale očekivanja, a mladim igrača zbog kojih se valjda i krenulo u izgradnju kampa prilika u prvom timu se daje na kapaljku. Šta i kako dalje, kakav je cilj kluba, šta od Sarajeva želi vlasnik, pitaju se svi navijači. Međutim, odgovora nema, a da stvar bude gora na ovakva i slična pitanja odgovora nema ni trenutno rukovodeća struktura kluba, kao ni sam većinski vlasnik upravljačkih prava Vincent Tan.

Da li će ih ispadanja od moldavskih amatera natjerati da stanu pred ogledalo ili će opet uslijediti kozmetičke promjene unutar rukovodstva u vidi formiranja borda direktora ili sličnih stvari teško je reći, no da Sarajevo ne ide putem kojim su očekivali navijači i simptizeri ovog kluba nakon dolaska Tana jasno je i pticama na grani.

Željezničar i Široki Brijeg u 2. pretkolu nemaju šta izgubiti

Za razliku od Sarajeva, Široki Brijeg i Željezničar su odradili posao do kraja. Prošli su u 2. pretkolo Evropa lige, a pobjede u 1. pretkolu klubovima će donijeti solidan financijski profit, te prijeko potrebni mir uoči početka domaćeg prvenstva.


Plavi su u Podgorici odigrali 2:2 sa Zetom i očekivano prošli dalje, sačuvavši prednost od 1:0 iz prvog meča. Zetin mladi tim je imao puno želje i motiva, ali ne i iskustva i kvaliteta. To je bilo na strani Želje u ovom meču.

Goran Zakarić je postigao majstorski gol iz slobodnjaka, Ivan Lendrić je sve ovjerio novim golom i kako stvari stoje, posljednjim u plavom dresu. Sam je nakon meča priznao da je došlo vrijeme za rastanak i da je samo pitanje vremena kada će napustiti Grbavicu. Željo je odradio odlično mečeve prvog pretkola, ali pravi izazov je tek pred izabranicima Slavka Petrovića. Švedski AIK je naredni rival i, koliko god bio nezgodan, Željo ima svoje šanse. U 180 minuta tog dvomeča sve je moguće.

Širokobriježani su nas oduševili partijom na Pecari protiv favorizovanog Ordabasyja, kada je domaćin prošlog četvrtka slavio s 2:0. U revanšu je sastav s Pecare bio dostojan rival Kazahstancima, odigrao 0:0 i bez problema prošao u drugo pretkolo.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ekipu Širokog sada čeka škotski Aberdeen i ne treba govoriti ko je tu favorit, ali sjajno izlgeda sastav Gorana Sablića, pa nipošto nećemo reći da se nemamo čemu nadati u susretima protiv škotskog tima.

Ostaje žal što Sarajevo nije upotpunilo uspjeh bh. klubova u Evropi, ali bordo tim je jednostavno prokockao veliku priliku. Ne zaboravite da će naredne sedmice igrati i Zrinjski protiv Maribora u pretkolu Lige prvaka. Bh. prvak nije favorit, ali ako se već može igrati protiv nekog jakog s ovih prostora, onda je to Maribor.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije