Italija, Hrvatska i Irska - može li neko parirati Španiji?

Najavljujemo grupu C

Italija, Hrvatska i Irska - može li neko parirati Španiji?

E. Škorić

Jedna od najatraktivnijih grupa na Evropskom prvenstvu je grupa C, gdje se nalaze aktuelni evropski prvak Španija, Italija, zatim Hrvatska i Republika Irska.

 

ŠPANIJA

 

Španija je osvojila posljednja dva velika turnira. Izabranici Vicentea Del Bosquea osvojili su Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010. godine, te dvije godine ranije EP u Poljskoj i Ukrajini.

 

Najbolje kotiraju i na Euru u Poljskoj i Ukrajini, iako ne treba podcjenjivati niti selekcije kao što su, prvenstveno, Njemačka, ali i Holandija, Engleska, Francuska... Španci trenutno igraju najljepši nogomet te su, baš kao njihovi klubovi Real Madrid i Barcelona, najdominantniji. 

 

Iako su u posljenjoj provjeri tek s 1:0 savladali Kineze, to ne treba nikoga da zavarava. Oni će svoje najbolje partije pružati na Euru. Veliki nedostatak je zasigurno neigranje teško povrijeđenog Barceloninog napadača Davida Ville, ali nema sumnje da će ga podjednako dobro nadoknaditi njegov klupski suigrač Pedro, Chelseajev Juan Mata, sjajni Fernando Llorente iz Athletica. Konkurencija je velika. Nekoga smo zaboravili? Fernando Torres! Del Bosque je na pravim mukama.

 

Ipak, glavni igrači Furije su oni u veznom redu. Andres Iniesta, Xavi, Cesc Fabregas, Xabi Alonso i David Silva. Zvuči kao dream team, nema šta, pogotovo kada tu dodamo na golu Ikera Casillasa, "uhodani" stoperski tandem Gerard Pique - Carles Puyol... 

 

Stvarno nema potrebe previše govoriti o Špancima. O njima sve znamo. Oni su favorit broj 1 na Euru. 

 

ITALIJA

 

Italiju su zadesili brojni problemi pred sami Euro. Potresi u njihovoj zemlji, ali i u njihovom Savezu. Slučaj "Calcioscommesse", afera o namještanju utakmica, potresa Italiju. Osumnjičeni su mnogi, pod istragom su Juventusovci Antonio Conte, Gianluigi Buffon... Uhapšen je Stefano Mauri, nogometaš Lazija.


 
 

Mnogi analitičari vjeruju da će Azzurri ispasti već u grupnoj fazi zbog svih tih problema. Nedavno su u prijateljskoj utakmici lako poraženi od Rusije, ali igrači i selektor Cesare Prandelli su optimisti, vjeruju da mogu puno napraviti na Euru. Uostalom, oni su 2006. godine u Njemačkoj osvojili Svjetsko prvenstvo. 

 

Njihova momčad sastoji se, uglavnom, od igrača sastavljenih iz domaćih klubova, gdje prednjači Juventus. Gianluigi Buffon, čuvar mreže Azzurra, jedan je od najiskusnijih. Važne karike u Conteovoj ekipi trebali bi biti Andrea Pirlo i Daniele De Rossi, a puno se očekuje od kontroverznog Cityjevog napadača Marija Balotellija koji je obećao da će biti dobar na EP-u.

 

Ne daje im se previše šansi, ali Italijani vrebaju iz sjene. Mogli bi napraviti čudo. Od njih ne znate, zapravo, ni šta očekivati. 

 

HRVATSKA

 

Hrvatska je jedina zemlja s prostora bivše Jugoslavije na Evropskom prvenstvu. Naši zapadni susjedi se nadaju dobrom dometu, a realno govoreći izabranici Slavena Bilića imaju kapacitet da naprave uspjeh u Poljskoj i Ukrajini.

 

Kvalifiakcije nisu prošli kako su očekivali, ostavila ih je iza sebe Grčka, ali su u baražu sve to naplatili Turskoj i lako prošli na EP. Možda ih ni žrijeb nije mazio, ali pored Italije i Irske zasigurno mogu. Pokraj Španaca će to biti puno teže. Njihov najveći uspjeh je treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, a tada ih je vodio Miroslav Ćiro Blažević, bivši bh. selektor.

 

 

Propustili su Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, a na Euru 2008 godine ispali su u četvrtfinaluod Turske nakon produžetaka. 

 

Euro propušta Bayernov napadač Ivica Olić zbog povrede, a prvo ime reprezentacije je veznjak Tottenhama Luka Modrić. Puno se očekuje i od Eduarda Da Silve (Šahtar), zatim Marija Mandžukića (Wolfsburg), Nike Kranjčara (Tottenham), Nikice Jelavića (Everton). Tu su još Darijo Srna (Šahtar), Vedran Čorluka (Tottenham/Bayer posudba)... Među najiskusnijima je stoper Josip Šimunić.

 

REPUBLIKA IRSKA

 

Smatra se autsajderom u grupi C. No, italijanski stručnjak Giovanni Trapattoni i njegovi igrači, koji uglavnom igraju po engleskim klubovima, znaju koliko vrijede. Irci su dosad igrali na tri Svjetska prvenstva, a samo 1988. godine učestvovali su u Euru. 

 

Najveći domet im je četvrtfinale iz Italije 1990. godine, gdje su bez pobjede, uz četiri remija, završili na sedmoj poziciji. Ispali su od domaćina Italije u četvrtfinalu, izgubivši 1:0 30. juna u Rimu. Zanimljiv je podatak da su najviše utakmica odigrali protiv Španije (24). 

 

Nedavno smo od Iraca poraženi u Dublinu s 1:0, a samo nas je Asmir Begović spasio veće blamaže. Irci imaju dobru i disciplinovanu momčad, koja je predvođena iskusnim golmanom Shay Givenom i napadačem Robbijem Keaneom, te veznjakom Damienom Duffom.

 

Nogometna javnost dobro je upoznata sa Johnom O'Sheaom, Darronom Gibsonom, Shaneom Longom, Jonom Waltersom... Tu je i Stephen Hunt, čovjek koji je "nabio" Petru Čechu, golmanu Chelseaja, kapu na glavu, nakon jednog duela u utakmici njegovog Readinga i Chelseaja.

 

Irci su u baražu za Euro 2012. savladali Estoniju, a učešće na SP 2010 im je doslovno ukradeno, jer je Francuska nepravedno, zabivši gol rukom.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.