'Izdajnik' ostaje kući, a Island putuje u Rusiju
Foto: EPA

Johannsson pokušao pronaći lakši put do Mundijala

'Izdajnik' ostaje kući, a Island putuje u Rusiju

Piše: R. Pašić
Prije nekoliko godina je bilo teško vjerovati da će reprezentacija Islanda uskoro izrasti u respektabilnu selekciju u Evropi, ali i u svijetu. 

Upravo u takav razvoj situacije nije vjerovao ni Aaron Johannsson, pa je pokušao pronaći lakši i sigurniji put do Svjetskog prvenstva.

Ovaj napadač Werdera je do 2013. godine nastupao za mlade selekcije Islanda, međutim kada je stigao poziv Jurgena Klinsmanna nije dugo razmišljao, već je dres Islanda zamijenio onim SAD-a.

"Imaću puno veće šanse da igram na Svjetskom prvenstvu u reprezentaciji SAD-a", izjavio je te 2013. godine Johannsson i "slomio srca" Islanđana kojima su tada bili očajnički potrebni kvalitetni fudbaleri za reprezentaciju.

Johannsson je rođen u SAD-u dok su njegovi roditelji studirali u ovoj zemlji, ali se, kada je imao tri godine, vratio u Island i tu napravio prve fudbalske korake, u prvoligašu Fjolniru.

Korpulentni napadač je zaista i nastupio na Mundijalu u dresu SAD-a. Odigrao je Johannsson, naime, jedan susret protiv Gane u Brazilu 2014. godine, ali će zbog svoje odluke da odbije reprezentaciju Islanda propustiti Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Sigurno nije mogao ni zamisliti da će njegova Amerika propustiti priliku da se plasira na Mundijal kroz kvalifikacije u CONCACAF zoni, a da će Island prvo postati "hit" Evropskog prvenstva 2016. godine, a potom i izboriti plasman na Mundijal 2018. godine.