"Japanci imaju jednu veliku prednost u odnosu na Afrikance"

Halilhodžić o radu u Japanu

"Japanci imaju jednu veliku prednost u odnosu na Afrikance"

Bh. stručnjak Vahid Halilhodžić vodi Japan ka Svjetskom prvenstvu u Rusiji, koje se igra 2018. godine.

Ukoliko uspije u svojoj namjeri, popularni Vaha će ostvariti veliki podvig i biti učesnik trećeg uzastopnog Mundijala i to sa tri različite reprezentacije. Sa Obalom Slonovače je igrao na SP u Južnoj Africi 2010., a četiri godine kasnije je u Brazilu predvodio Alžir.

U opširnom intervjuu za FIFA.com, Halilhodžić je govorio o tome kako je raditi u Japanu i sa Japancima, te o trenutnoj situaciji u borbi za Svjetsko prvenstvo koja, kako i sam kaže, još nije riješena.

"Japan je u posljednje vrijeme bilježio loše rezultate i to ne samo na Svjetskom prvenstvu. Međutim, odlučili smo da promijenimo stvari i nadam se da ćemo se plasirati u Rusiju. Nažalost, kvalifikacije smo započeli domaćim porazom od UAE, gdje je bilo nekoliko spornih sudijskih odluka. Taj poraz nas je poljuljao jer smo svi bili razočarani, ali uspjeli smo se oporaviti i sada smo u dobroj poziciji da izborimo plasman na Svjetsko prvenstvo", rekao je Halilhodžić, te dodao:

"Mi smo u vrlo izjednačenoj grupi i tu su četiri ekipe koje su u gotovo ravnopravnoj borbi za Svjetsko prvenstvo. Naše preostale utakmice će biti jako teške i moramo se za njih pripremiti najbolje što možemo".

Zanimljivo je bilo čuti kako se Halilhodžić snašao u jednoj potpuno novoj sredini.

"Japanci su ozbiljni ljudi. Puni su poštovanja i sviđa mi se što vole vidjeti dobro obavljen posao. Oni to znaju nagraditi, a taj njihov stav mi je stvarno pomogao ovdje. Iako sam naišao na nekoliko prepreka na regionalnoj i nacionalnoj razini, sada je sve onako kako treba".

Uporedio je Halilhodžić japanske i afričke fudbalere.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Ja imam mnogo iskustva rada u Africi, gdje sam vodio dvije reprezentacije. Trenirao sam mnogo fudbalera tamo i znam koliko su oni fizički jaki i dominantni, a to im omogućuje da se nametnu na terenu. Međutim, Japanci imaju jednu veliku prednost u odnosu na Afrikance a to je disciplina. U Japanu nisam imao nikakvih problema ni sa jednim igračem u tom pogledu. Svaka zemlja ili regija imaju svoje dobre i loše fudbalske strane, a Japanci imaju jedinstven pristup igri", zaključio je naš 64-godišnji stručnjak.

Japan se nakon sedam kola nalazi na prvom mjestu Grupe B trećeg kruga azijskih kvalifikacija za SP. Popularni Samuraji imaju 16 bodova koliko ima i Saudijska Arabija, Australija ima 13 a UAE devet bodova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi