Jedna filozofija i bezbroj pitanja: Kako ih zaustaviti?

Barcelona igra najljepši nogomet

Jedna filozofija i bezbroj pitanja: Kako ih zaustaviti?

E. Škorić

Neki je mrze, drugi vole, ali ono što je sigurno - Barcelona trenutno igra najljepše i najbolji je tim na svijetu.

Barcelona je grad ljepote, živosti i umjetnosti. Grad stvoren za one koji vole da uživaju u lijepim stvarima. Tamo su, kažu, lijepi ljudi i hrana je dobra. I život je u Barceloni lijep. Na sve moguće načine. Ima dosta umjetnika, a neke od njih gledamo na TV-u i divimo im se. 

Po mnogočemu je ta Barcelona poseban grad, ali nama je prava asocijacija nogomet. Lijep nogomet. Atraktivan. Brzo se igra, na kratka dodavanja, pa protivnik ne stigne ni da razmisli, a već bi bio na putu prema...

Godinama unazad Barca radi na svom projektu - osvajanju svijeta kroz vlastitu nogometnu filozofiju. I čini se da joj dobro ide. I oni koji ne vole Barcelonu, a takvi uglavnom, no ne i uvijek, navijaju za Real Madrid, priznat će da je Barcina igra nešto u čemu se uživa. 

Čak je i golman Rome Wojciech Szczesny, nakon primljenih šest golova neku noć, kazao da je pravo uživanje gledati Barcelonu. Svako živ je to morao pomisliti nakon utorka i Barcine partije protiv Rome, u utakmici u kojoj su Rimljani primili šest, a dali svega jedan - i taj jedan u zadnjoj sekundi postigao je naš Edin Džeko.

Barcina popularna tika-taka je jedno vrijeme bila pročitana, makar se tako činilo, ali s vremenom je bilo zapravo sve teže skenirati njihovu igru. Johan Cruyff je uveo taj sistem, od tada Barca igra drugačije od ostatka svijeta, a na isti način je igrala i Španija pod selektorima Luisom Aragonesom i Vicenteom del Bosqueom.

Čak je i Arsene Wenger s Arsenalom u sezoni 2003/04 počeo da koristi taj sistem - brz protok lopte i kratka dodavanja. To bi uglavnom, ako se sve posloži, izluđivalo protivnike, jer ne bi mogli da odgovore. I ključ svega je da je odbrana manje bitna, da se treba što prije lopta dokotrljati do protivničkog šesnaesterca.

Uglavnom, Cruyff je kao direktor tamo s kraja 80-ih uveo tika-taku na Nou Camp, počeli su da je razvijaju treneri Louis van Gaal i Frank Rijkaard, Pep Guardiola... I omladinska Barcina škola La Masia proizvodila je genijalce, koji su bili tehnički potkovani, pa su samo nastavljali da usvajaju ideje svojih trenera i njihove filozofije. Iniesta, Messi, Xavi, Fabregas, Pedro... ubrzo su postali nezaustavljiva mašina.

Dijelom zbog Pepovih kreativnih ideja, a dijelom i genijalaca u ekipi, tika-taka je doživjela vrhunac u periodu od 2008. do 2012. godine. Barca je u svakoj utakmici igrala na veliki posjed, što se ispostavljalo pobjedničkom formulom. 

Barcelona je svakim danom dobivala sve veći broj fanova u svijetu, ali isto tako i sve veći  broj onih kojima je njihova igra bila dosadna. Međutim, ostali su istrajni u svom načinu igranja - dominacija na terenu.

Ove sezone Barca ima skup genijalaca i skoro je pa nemoguće pobijediti je. Lionel Messi, istina nije igrao neko vrijeme zbog povrede, predvodi ekipu koja može bilo kojoj drugoj ekipi na svijetu zabiti četiri-pet, pa i više golova. Barcina igra zasniva se, dakle, na brzini, kratkim pasovima, kreativnim idejama u samoj igri. Uz Messija, Neymar i Luis Suarez igraju bitne uloge i na njima je da u djela sprovedu sve ono što ostatak ekipa prethodno priredi.

Naravno, veliku i ključnu ulogu u rezultatima Barce imaju veznjaci - trojica. Iniesta, Busquets i Rakitić (mada u zadnje vrijeme igra i Roberto) začetnici su ubojitih napada u ovoj sezoni. Nekad imate osjećaj da Barceloni i ne treba odbrana, pošto protivnik rijetko dolazi na 20-25 metara od njihovog gola. 

Potražite više informacija na temu La Liga:

Svi nogometni stručnjaci složni su da je Barcina igra drugačija, da im u ovom trenutku ne može niko parirati i da je samo nebo granica za katalonske čarobnjake.  Kad ih gledate, vidite tu lakoću u igri, tu želju da se zabavljaju dok igraju i sve je tako jednostavno. Bez previše muke. Jednog dana, možda, sve se to sruši, ali trenutno izleda kao da će u svijetu samo jedan klub dominirati. 

Filozofija je jedna, pitanja milion - kako zaustaviti tu katalonsku mašinu? 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.