Jedni sanjaju Cruyffa i Berkampa, drugi Kempesa

Dugovi se vuku već duže vremena

Jedni sanjaju Cruyffa i Berkampa, drugi Kempesa

Kroz istoriju Svjetskih prvenstava dvoboji Argentine i Holandije su bili posebna priča. Nije ih bilo mnogo, odigrana su tek četiri, u različitim faza. Jednom je to bilo u drugom krugu, jednom u finalu, pa u četvrtfinalu i posljednji u grupnoj fazi.

Romantičari će se posebno prisjetiti velikih duela iz sedamdesetih godina, a bila su dva. Prvi je sa Svjetskog prvenstva 1974. godine u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj. U drugom krugu u grupi A su se našli Holandija, Argentina, DDR i Brazil. Samo je prvi mogao u finale. U Gelsenkirchenu je Holandija već u prvom susretu drugog kruga razbila Argentinu 4:0.

Cruyff je bio nezadrživ, načeo je Argentinu u 10.minuti, kasnije su zabijali Krool i Rep, a posao je zaključio drugim golom upravo Cruyff. Argentina je razočarala, Holandiju je u finalu zaustavio Zapadna Njemačka.

Četiri godine kasnije okršaj je imao još veću težinu, radilo se o finalu Svjetskog prvenstva. Iako je Holandija bila bez Cruyffa, Haan, Krol, Neeskens, Rep nisu posustajali, doveli su je drugi put do finala. Golom Kempesa Argentina je vodila od 38 minute do 82. kada Nanninga sve vraća na početak. U produžetku je Kempes još jednom savladao Jongbloeda, za konačnih 3:1 i titule Argentine pobrinuo se Bertoni.

Na novi duel se čekalo sve do Francuske 1998. godine. Vrućeg popodneva na Velodromeu, 4.jula Argentina i Holandija su igrale za polufinale Svjetskog prvenstva. I ovaj duel nije mogao proći bez drame. Kluivert je doveo Holandiju u prednost uzvratio je pet minuta kasnije Ayala i činilo se kako su produžeci i ovaj put neminovni. A onda se ukazao Dennis Bergkamp u 90.minuti i Holandija je otišla u polufinale. I tada smo na sceni imali gomilu velikih igrača. Staam, braća De Boer, Bergkamp, Kluivert, Davids, Overmans, pa na drugoj strani Simeone, Ortega, Zanetti, Batistuta, Veron. Selektori su bili Hiddink i Passarella.

Posljednji duel bio je onaj iz 2006. godine i bio je najmanje stresan. igralo se na kraju prvog kruga, obe selekcije su bile u osmini finala, zato je taj duel završio miroljubivih 0:0 u Frankfurtu. Od onih koji će večeras igrati, tada su na terenu bili van Persie, Kuyt, Sneijder, odnosno Leo Messi, rekli bi smo
i danas najveće zvijezde svojih selekcija.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.