Kako je Baždarević ostavio Vels bez plasmana na EP

Asistencija Sušića

Kako je Baždarević ostavio Vels bez plasmana na EP

Dž. Mrakić

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u subotu će zabilježiti peti susret pod vodstvom selektora Mehmeda Baždarevića. 

Protivnik je selekcija Velsa, trenutno prvoplasirani tim grupe B, koji u dosadadašnjih osam mečeva nije zabilježio niti jedan poraz. Reprezentacija koja je u ovu grupu dospjela iz četvrog šešira neočekivano je na prvom mjestu dva kola prije kraja i najvjerovatnije će ostvariti plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine.

Ovo će Velšanima biti debitantski nastup na takmičenju Starog kontinenta, međutim isti su mogli ostvariti još prije 32 godine. Naime, u kvalifikacijama za plasman na Evropsko prvenstvo 1984. godine Vels je bio u grupi 4 sa Jugoslavijom, Bugarskom i Norveškom.

U tom sistemu samo je prvoplasirana selekcija od četiri selekcije mogla ostvariti plasman, a Vels je u svom posljednjem susretu imao 1:0 do 81. minute, a onda se ukazao Mehmed Baždarević, koji je, zanimljivo, na asistenciju svog prethodnika na klupi reprezentacije, Safeta Sušića, pogodio za izjednačenje rezultata i na taj način ostavio Velšane bez plasmana među najboljih osam selekcija Evrope.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Jugoslavija je na kraju ostvarila plasman dalje sa osam bodova, sa bodom ispred drugoplasiranog Velsa. Treća je bila Bugarska pet, a posljednja Norveška sa četiri boda. Može li Meša, ovaj put sa selektorske pozicije, opet srušiti Velšane? 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.