Katalonija i Baskija, fudbalske velesile

Čas historije

Katalonija i Baskija, fudbalske velesile

Vole ljudi, obično skromne pameti, samo ako čuju nezavisnost, otcjepljenje i slično, usporediti Kataloniju i Republiku Srpsku.

Katalonija je inače obuhvata prostor koji ima historijski, kulturološki i svaki drugi osnov da bude nezavisan, za razliku od Republike Srpske koja je nastala na genocidu i etničkom čišćenju. 

Na prostoru na kojem je sada Republika Srpska ona to nikada do agresije nije bila. Tamo gdje se sada nalazi, Katalonija je već vijekovima.

Autentični jezik

Svi Južni Slaveni se razumiju jako dobro, premda imamo na našim prostorima pedesetak "različitih" jezika. Španac iz Madrida ili Sevilje ne zna pet riječi Katalonskog. Jezik je to koji se u putu sa španskim sreo nije, pa i tu osnovu ima.

Hoćemo još? Katalonija je uz Bavarsku najbogatija evropska pokrajina, industrijski i turistički najrazvijenija evropska oblast, a kada bi se kojim slučajem one udružile imali bi više novca od ostatka Evrope. Ubjedljivo dakle najrazvijenija regija Španije iz koje se sredstva raspoređuju po čitavoj državi.

Period uoči Drugog Svjetskog rata posebno je bio bolan, ostavivši duboko urezane ožiljke Kataloncima. Fašistički Francov režim tamanio je gdje je šta stigao. Nametnuta su jezička, politička i kulturna ograničenja širom Španije. 

"U Kataloniji je zabranjena svaka vrsta javnih aktivnosti povezanih s katalonskim nacionalizmom, republikanizmom, anarhizmom, socijalizmom, liberalizmom, demokratijom ili komunizmom. Franco je zabranio korištenje katalonskog jezika u državnim institucijama i tokom javnih događaja, a ukinute su i katalonske institucije samouprave.", zvanični su podaci.

Dakle ako je i bilo neke nade da privole Španiju, tada je umrla. Kao što je još jednom ubijena u nedjelju tokom referenduma za nezavisnost, brutalnim dejstvovanjem policije prema običnim građanima. 

(Inače u Kataloniji je policija prošpanska, ljudi koji tamo rade dovedeni su sa strane upravo da ih ne bi ništa sprečavalo u brutalnosti. Međutim u svim drugim institucijama rade Katalonci, pa je tako interesantno vidjeti kako su vatrogasci zapravo najčvršći bedem pred udarima razularenih "oklopnjaka.")

No, hajmo mi o fudbalu. Pitaju se mnogi kako bi izgledala španska fudbalska reprezentacija kada bi se eventualno otcijepila Katalonija (što je teško moguće).

Izgledala bi dobro, no ni Katalonci ne bi bili za otpisat. Nije trebalo mnogo novinarima Sky Sporta i sličnih da odrede početnih 11 no nije to bogzna inventivno bilo odrediti. Ostali su isprepisivali, ne osvrćući se na prošlost.

Zlatna sredina

Sada su tu Pique, Fabregas, Busquets, Alba, Paulinho Alcantara, do neki dan Xavi i Puyol, no kakvi su sve samo majstori igrali ranije. Guardiola, Sergi Barjuan, Raul Tamudo, Joan Capdevilla, Albert Ferrer, imenjak mu Luque, Carles Rexach.

U duhu "separatizma" međutim kada bi ih poredili s ostalim regionima, Baskija se također doima ultrasnažnom. Fenomen baskijskog fudbala komotno bi se mogao izučavati na univerzitetima. Athletic Bilbao za koji nikad nije igrao niko drugi do Baskijac posljednje je utočište antiglobalizacijskog pristupa fudbalu.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Samo vlastita škola, vlastita djeca. Kada stasaju možemo ih prodati, ali da mi nešto kupujemo, to nema šanse. I uvijek su tu negdje, zlatna sredina, bliže vrhu nego dnu.

A eventualna reprezentacija? Griezman, Xavi Martinez, Ander Herrera, Cesar Azpilicueta, Illaramendi, Iraizoz...Ranije Jose Mari Bakero, Javier Clemente, Ivan Campo, Rafael Alkorta, Alkiza, Etxeberia, Elizondo, Lizarazu...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi