Klasik nad 'Clasicom': Ronaldo ili Messi?

Posebna priča svakog derbija

Klasik nad 'Clasicom': Ronaldo ili Messi?

Večeras je na rasporedu okršaj Real Madrida i Barcelone, dva tima koja ipak igraju glavnu riječ u španskom fudbalu iako aktuelni šampion stanuje na Vicente Calderonu. Dueli ova dva kluba izazivaju pažnju diljem svijeta, i tih 90 minuta njihovog vatrenog okršaja niko ne želi propustiti. 

Ova dva velika kluba su dala i daju mnogo velikih igrača, ali ne treba biti pretjerano pametan da bi se zaključilo ko su trenutno oni najveći. To su, naravno, Cristiano Ronaldo i Leo Messi, dva daleko najbolja i najdominantnija igrača današnjice a mnogi će, poput Edena Hazarda, reći da je riječ o vanzemaljcima.

Njih dvojica pomjeraju granice fudbala i  već godinama su klasa za sebe, stoga svaki Clasico donosi jedan derbi u derbiju. Teško je danas zamisliti utakmicu između Reala i Barcelone a da se na suprotnim stranama ne nađu Ronaldo i Messi i sasvim je sigurno da će biti strašno neobično vidjeti takav meč kada ova dvojica više ne budu igrali fudbal, ili napuste klubove što je teže za očekivati. Madriđanima i Kataloncima će derbi ostati derbi kao i uvijek, ostatku svijeta to više neće biti to. Dok se to ne desi, naše je da uživamo.

Messi je uspješniji u Clasicima, ali Ronaldo igra u životnoj formi

Što se tiče Clasica, obojica fudbalera su već iskusna u ovakvim utakmicama. Uspješniji je Messi, čijoj statistici doprinosi i nešto duži boravak u Barceloni za koju nastupa od 2004. godine. Messi je Real Madridu u karijeri zabio 21 gol dok je, gledajući samo ligaške derbije, u 16 utakmica zabio nevjerovatnih 14 golova. Messi Realu u prosjeku zabija svaku 101 minutu pa je i jasno zašto navijači Kraljeva uvijek najviše strahuju od Argentinca.

Cristiano Ronaldo je ove sezone naprosto nevjerovatan budući da je do sada u sedam utakmica već postigao petnaest golova u Primeri! U prosjeku, u dosadašnjem dijelu sezone njegov svaki treći šut završi u mreži, a za gol su mu potrebne samo 42 minute. Uz sve to, Ronaldo je dodao i jednu asistenciju.

Messi se, sa druge strane, ove sezone očito više podredio timskoj igri, što daje odlične rezultate za njegov tim. On je odigrao osam utakmica i postigao sedam golova. Ništa spektakularno za Argentinca, koji u prosjeku zabija svake 102 minute, ali kada se na to sve doda čak sedam ubilježenih asistencija onda statistika dobija na snazi. 

Potražite više informacija na temu La Liga:

Suma sumarum, spektakl!

Ronaldo i Messi daju posebnu draž ovoj utakmici i zbog njih dvojice ona i jeste toliko popularna širom svijeta. Obojici igrača je prošle sezone izmakao pehar šampiona, kojeg im je pred nosom odnio Diego Simeone, a ove se vjerovatno neće ponoviti da neki treći klub osvoji titulu u Španiji. Ostaje samo pitanje ko će biti bolji, i večeras i na kraju sezone: Ronaldo ili Messi?

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.